open-navfaktor-logo
search
Premijer Hrvatske
Plenković pozdravio odluku Schmidta i negirao da Hrvatska preko njega uređuje odnose u BiH
Stranke koje će formirati vlast u Bosni i Hercegovini trebaju što prije mijenjati izborni sistem i to samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice - rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.
28.04.2023. u 15:08
get url
text

Pozdravio je jednokratnu odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o deblokadi formiranja vlasti, piše Hina.

- Mi smatramo da je za dobro funkcioniranje vlasti na centralnom, na federalnom, a kasnije i kantonalnom nivou potrebno da se nakon izbora vlasti formiraju i da institucije rade onaj posao koji su im građani povjerili - rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je odbacio tvrdnje da visoki predstavnik djeluje u saradnji s Hrvatskom.

- To je njima najlakša varijanta, da sada optužuju Hrvatsku da nešto urgira preko Schmidta, da uređuje odnose u BiH - kazao je Plenković i naglasio da je pozicija Hrvatske kao prijateljice i zagovornice BiH "jasna, čvrsta i kontinuirana".

Hrvatski premijer je rekao da treba čestitati političkim strankama koje će formirati vlast u Federaciji, istaknuvši kako one moraju započeti dogovor o izbornoj reformi.

- Stranke koje su odlučile formirati vlast u Federaciji sada trebaju što prije prionuti promjeni izbornog sistema i da razriješe sve, ako je moguće samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice - kazao je on.

Pritom je ponovio kako se "jednom za svagda" mora završiti "apsurdna situacija" gdje se hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bira bošnjačkim glasovima te da on potom ne komunicira s hrvatskim vlastima.

- Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna – poštujmo se, sarađujmo, investirajmo. Neka BiH bude samostalna, a Hrvati ravnopravni - zaključio je premijer Republike Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.