open-navfaktor-logo
search
Sjećanja
Po svemu posebna generacija medrese
U Konjicu održana je šesta promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967. - 1972. 
26.10.2019. u 21:39
get url
text

U Konjicu održana je šesta promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967. - 1972. Promotori su bili: prof. Dr. Ismet Bušatlić, Mustafa Spahić, Kemal Balihodžić, Izedin Šikalo i Selim Herić.

Monografija, Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. ima svoju poučnu poruku etičkog, obrazovnog, odgojnog, sociološkog, psihološkog, pa može se reći i ljudskog aspekta, što daje poruke za druge generacije u promoviranju općih ljudskih vrijednosti, istaknuto je ovom prigodom.

{$galerijaFotografija}

Uz činjenicu da je ova generacija prepoznatljiva sa svojom brojnošću od 100 pripadnika, kao najmasovnija generacija poslije Drugog svjetskog rata, također je prepoznatljiva „štrajkom" koji je trajao od 11.01. do 17.03.1972., odnosno dva mjeseca i šest dana, čime se skrenula pažnja javnosti na određene nepravde koje su se događale prema medresi. Jedan od osnovnih zahtjeva bio je vraćanje nastavnog programa u okvire utvrđenih normi vakufnamom i omogućiti učenicima medrese kvalitetnije obrazovanje.

Iz ove generacije 53 pripadnika završili su fakultete, dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka.

Ova generacija podarila je reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, dvojicu muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderisa - profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama i hatiba, a preko 50  je na neki način vezano za Islamsku zajednicu.

U turbulentnom vremenu pripadnici ove generacije dijelili su sudbinu Bosne i svog naroda. Dio pripadnika bili su uključeni u ratna predsjedništva općina, ministarstva, ambasadori, direktori, alimi, profesori, rukovodioci, predsjednici uglednih institucija. Obavljali su razne dužnosti u Armiji RBiH, od boraca do pomoćnika komandanta korpusa, u MUP-u od policajca do načelnika policijske uprave.

Za doprinos odbrani trojica su dobitnici najviših vojnih priznanja "zlatnog ljiljana" i jedan dobitnik "zlatne policijske značke". Za odbranu domovine petorica su dali svoje živote, a trojica su određeno vrijeme proveli u logorima.

Promocija Konjic
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.