open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počela 6. Internacionalna umjetnička kolonija: Svjetski umjetnici slikaju ljepote BiH
Ovo je lijepa afirmacija i starog dijela grada Sarajeva i Sarajeva, naše kulture, kao i druženje, upoznavanje, razmjena iskustava
07.09.2018. u 17:08
get url
text
Zajednička fotografija učesnika 6. Internacionalne umjetničke kolonije Sarajevo
Zajednička fotografija učesnika 6. Internacionalne umjetničke kolonije Sarajevo

Gazi Husrev-begov Hanikah u Sarajevu narednih dana bit će otvoreni slikarski atelje za 20 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Turske, Velike Britanije, Grčke, Crne Gore, sa Kipra i Kosova, koji će stvarati inspirisani temom “Čarolija Bosne i Hercegovine”.

– Šesta umjetnička kolonija donosi kontinuitet nastojanja da ono što smo zamislili i održimo, da to bude tradicionalni događaj i da istrajemo. Sretni smo što će se čarolija umjetnosti, čarolija Sarajeva i Bosne i Hercegovine, naći na platnima umjetnika iz različitih zemalja, različitih tradicija i kulturnih sredina – izjavila je voditeljica kolonije Mirsada Baljić.

Edin Numankadić, istaknuti bh. umjetnik, govorio je o važnosti kolonija kao manifestacija gdje se rađaju nova prijateljstva, ali i prave konekcije sa cijelim svijetom, te je napomenuo da je u bivšoj Jugoslaviji bilo 350 kolonija, od kojih najljepša u Počitelju.

– Važno je da se u ovakvim vremenima za kulturu održavaju ovakvi događaji, a ovo je lijepa afirmacija i starog dijela grada Sarajeva i Sarajeva, naše kulture, kao i druženje, upoznavanje, razmjena iskustava, izložba… sigurno doprinose ukupnom kulturnom životu – rekao je Numankadić.

Osim njega, našu zemlju predstavljaju i Dževad Hozo, Šemsa Gavrenkapetanović, Edin Numankadić, Ćazim Hadžimejlić, Adis Lukač, Ilonka Jasak i Ira Skopljak.

Iz Turske su stigli: Birsen Ceken Yildirim, Gultekin Akengin, Tulay Deniz, Ahmet Sinasi Isler, Ali Duzgun, Semih Buyukkol, Zuhal Arda, Ugurcan Akyuz sa Turskog Kipra, Nora Lefa iz Grčke, Gwen Jones iz Velike Britanije, Šukran Zaim sa Kosova, i Nermin Ćeman iz Crne Gore.

Kolonija će završiti 12. septembra uz internacionalnu izložbu u Gazi Husrev-begovom Hanikahu.

Izložbu radova nastalih tokom kolonije, posjetioci će moći pogledati do 21. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.