open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počela izgradnja biciklističke staze na Dobrinji
Radovi se izvode u ulici Želimira Vidovića Kelija, gdje su radnici uklonili postojeću pješačku stazu i rade tamponiranje terena za izgradnju biciklističke sa pješačkom stazom, kao i postavljanje ivičnjaka
02.09.2019. u 16:35
get url
text

Radnici preduzeća "Rad" započeli su radove na izgradnji biciklističke staze u naselju Dobrinja, koja će jedno od najvećih novogradskih naselja povezati sa ranije izgrađenom biciklističkom stazom od Otoke do kružnog toka na Dobrinji, te Centrom "Safet Zajko".

Radovi se izvode u ulici Želimira Vidovića Kelija, gdje su radnici uklonili postojeću pješačku stazu i rade tamponiranje terena za izgradnju biciklističke sa pješačkom stazom, kao i postavljanje ivičnjaka.

Nakon što se ovi radovi završe, uslijedit će asfaltiranje 600 metara duge dionice, od raskrsnice ulica Želimira Vidovića Kelija i Emila Zole do kružnog toka na ulazu u Dobrinju, a potom i obilježavanje biciklističke staze sa pratećom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, te postavljanje parkovskih klupa i korpi za otpatke. Uporedo sa navedenim radovima izvršit će se i pomjeranje autobuskog stajališta.

Također će se raditi i obilježavanje 800 metara biciklističke staze sa pratećom signalizacijom duž A transverzale. Za radove predviđene ovom fazom izdvojeno je 234.000 KM.

Nakon izgradnje staze u ovom dijelu Dobrinje u narednom periodu radit će se i preostali dio staze kroz naselje Dobrinja kako bi se staza spojila sa prstenom i cijela Dobrinja povezala sa biciklističkom stazom.

Podsjetimo, Novi Grad je prva općina u Kantonu Sarajevo na čijoj je teritoriji izgrađena biciklistička staza. U 2015. godini staza je izgrađena s obje strane Bulevara Meše Selimovića, od Otoke do Nedžarića, a godinu kasnije od Nedžarića do kružnog toka na Dobrinji. Biciklistička staza povezana je i sa Centrom za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“, čime je posjetiocima omogućen dolazak u najveći park u gradu Sarajevu i biciklom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.