open-navfaktor-logo
search
Nakon Inzkove odluke
Počela posebna sjednica NSRS-a u Banjoj Luci, zatvorena je za javnost
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci. Na dnevnom redu su dvije tačke, odnosno dva zakonska prijedloga, iza kojih stoje svi zastupnički klubovi stranaka sa sjedištem u entitetu RS i jedna zastupnička grupa u entitetskom parlamentu.
30.07.2021. u 12:27
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik najavio smjenu Ćamila Durakovića jer je prijavio novinara koji negira genocid u Srebrenici

U prvoj tački dnevnog reda -  Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, po hitnom postupku, uvodi se novo krivično djelo - povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Predviđena je zatvorska kazna do 15 godina zatvora za nazivanje RS-a i srpskog naroda "genocidnim i agresorskim".

U drugoj tački - Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, po hitnom postupku, navedeno je da nadležni organi RS-a neće sarađivati sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u pogledu primjene odluke visokog predstavnika.

Današnja posebna sjednica NSRS-a je zatvorena za javnost.

Sjednici prisustvuje i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. 

On je uoči početka današnje sjednice istakao da je jedina tema koja je okupila sve političke partije u RS-u - "nametnuta rješenja visokog predstavnika na koje nema pravo".

- Prekršio je međunarodno pravo, Ustav i zakone u BiH. Bonska ovlaštenja mu nikada nisu data da nameće zakone. To je jedno veliko međunarodno blefiranje. Očigledno da misle da iza njih stoji sila i da mogu da nameću zakone. Na ovom pitanju je pala politika Evropske unije da mogu da govore o pravnoj državi i pravu. Očigledno je sve to bilo lažno – kazao je Dodik.

Nada se da će osim dva prijedloga zakona koji su danas na dnevnom redu biti usvojeno i nekoliko zaključaka, među kojima i da visoki predstavnik nije legalno izbaran.

- Ako je tako, nema potrebe da se sa njim sarađuje. Kretati se dalje možemo samo insistirajući na zaključcima koje smo donijeli da visoki predstavnik nije izabran legalno, te da potvrdimo ranije usvojeni stav da samo onaj kojeg imenuje Vijeće sigurnosti može imati legitimitet – rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.