open-navfaktor-logo
search
U zgradi Vlade RS-a
Počela posebna sjednica NSRS-a za ukidanje vanrednog stanja u RS-u
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci, a zastupnici će razmatrati Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja u ovom entitetu.
20.05.2020. u 10:52
get url
text

U obrazloženju se navodi da je epidemiološka situacija, koja se odnosi na virus korona, stavljena pod kontrolu.

Na predloženom dnevnom je i potvrđivanje akata koje je donijela predsjednica RS-a za vrijeme vanrednog stanja i donošenje odluke o prestanku važenja uredaba sa zakonskom snagom, Prijedlog rebalansa budžeta za 2020. godinu - po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta RS.

Zastupnici bi trebali da raspravljaju i o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2020. godinu.

- Građani i institucije našli su se pred najvećim izazovom u posljednje dvije decenije. Smatram da je Vlada reagovala na vrijeme i mobilizovala je sve resurse. Bilo je nužno proglasiti vanredno stanje koje je pudrazumijevalo donošenje novih pravnih akata. Uvođenje vanrednog stanja je ustavno utemeljeno i ne može se osporiti. Njime nije umanjena uloga skupštine RS-a. Vanredno stanje nije apriori zloupotreba vlasti. Bilo je nužno djelimično ograničiti određena prava, kao što je kretanja i okupljanja - kazao je predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović na početku ove posebne sjednice.

On je izrazio uvjerenje da je donesenim mjerama u RS-u učinjeno sve što je bilo moguće u datim okolnostima, prije svega zaštiti zdravlje stanovništva. Na početku je data i minuta šutnje za sve preminule u ovoj epidemiji.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.