open-navfaktor-logo
search
Skinuta jedna tačka
Počela sjednica Vijeća ministara BiH, ANP ostao na dnevnom redu
Počela je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu ostale su skoro sve predložene tačke, uključujući Program reformi (ANP) Bosne i Hercegovine za 2021. i Program reforni za 2022. godinu, rečeno nam je u Vijeću ministara.
09.11.2022. u 12:33
get url
text

Pitanje je hoće li ministri iz RS-a podržati ove dokumente, koji predstavljaju formalno-pravni okvir saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a. Ranije je neuvrštavanje programa reformi, ali i Zakona o vanjskim poslovima, bio razlog neodržavanja sjednica Vijeća ministara.

VEZANI TEKST - Obiman dnevni red VM: Pred ministre se opet "gura" plinovod ka Srbiji, predloženo davanje bh. državljanstva Barbarezu

S dnevnog reda kojeg je predložio Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara BiH, od 279 tačaka skinuta je samo jedna.

Tako na dnevnom redu neće biti drugi krug glasanja o zaključku Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa sjednice iz jula, a tiče se razmatranja nacrta međudržavnog ugovora između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija".

No na dnevnom redu ostala je tačka u vezi izgradnje ovog i plinovoda "Južna interkonekcija" o čemu BiH treba zaključiti sporazum sa Hrvatskom. Pitanje oba ova plinovoda je predloženo pod jednom tačkom, i to nije prvi put. Predlagač je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD).

Ranije je ukazivano da plinovod prema Srbiji nema sve potrebne saglasnosti, a njime bi ruski plin još jednim smjerom ulazio u BiH, čime se ne smanjuje utjecaj od ruskog plina, što je politika EU-a. Ovaj plinovod ka Srbiji uporno i neuspješno na sjednice Predsjedništva BiH "gura" Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, pod prijetnjom blokadama projekata za FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.