open-navfaktor-logo
search
Mostar
Počeli 453. skokovi sa Starog mosta: Hoće li se Listo izjednačiti s Balićem
Lorens Listo pobjednik je prošlogodišnjih skokova sa Starog mosta u disciplini skokovi na glavu – lasta, dok je pobjedu u kategoriji skokovi na noge, odnio Igor Kazić
28.07.2019. u 17:36
get url
text

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine te učenjem fatihe i minutom šutnje, kao i bacanjem ljiljana u Neretvu za 23 skakača koji su živote izgubili braneći simbol grada na Neretvi, u Mostaru su počeli tradicionalni 453. skokovi sa Starog mosta.

Sa najljepše skakaonice na svijetu, visoke 27 metara, u Neretvu će skočiti 29 skakača. Naime, u takmičarskom dijelu učestvuje 15 skakača u disciplini skokova na glavu te 14 u skokovima na noge. Među njima i jedan maloljetnik iz Mostara. Lječnički pregled je prošlo 29 skakača. U međuvremenu, pet skakača je odustalo. 

To je prva serija, nakon koje se u drugoj seriji takmiči po 10 skakača iz obje discipline.

Ovogodišnje skokove, koji će biti održani u kategorijama skokovi na glavu i skokovi na noge, ocjenjivat će žiri u sastavu Alica Jakirović koji je na čelu Organizacionog odbora takmičenja, zatim Semir Drocić, Semir Kazazić, Haris Šiširak i Samir Zukanović.

{$galerijaFotografija}

Stručni ocjenjivački sud ocjenjivat će tri elementa: držanje na mostu, pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata. U disciplini na noge važno je da pri skoku bude što manje vode i bez velikih oscilacija, dok je na glavu bitno što više vode da se izvuče takozovano "razbijanje vode".

Lorens Listo pobjednik je prošlogodišnjih skokova sa Starog mosta u disciplini skokovi na glavu – lasta, dok je pobjedu u kategoriji skokovi na noge, odnio Igor Kazić. Ukoliko bi Listo odbranio titulu ovo bi mu bila 13 titula najbolje mostarske "laste" i time bi stigao rekord mostarske laste Emira Balića koji je u historiji skokova Mostara osvojio najviše titula.

Mostar skokovi
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.