open-navfaktor-logo
search
Općina Novi Grad
Počelo produbljivanje korita Bosne od mosta u Reljevu do vogošćanske petlje
U srijedu je počela realizacija projekta "Preventivne mjere na obezbjeđenju proticajnog profila rijeke Bosne na području općina Novi Grad Sarajevo i Vogošća", ukupne dužine 1.820 metara, kojeg realizira Agencija za vodno područje rijeke Save, a vrijednost radova je 440.000 KM.
01.09.2022. u 15:45
get url
text
Rijeka Bosna

Na području općine Novi Grad Sarajevo radovi se izvode od mosta u Reljevu nizvodno do vogošćanske petlje. U ovom dijelu rijeke korito je suženo i značajno smanjen proticajni profil, stoga je neophodno uraditi njegovo pročišćavanje, ali i čišćenje obala rijeke i uklanjanje šiblja. Time će se vodotok vratiti u granice regulisanog korita i osigurati bolji protok vode, što će smanjiti mogućnost izlijevanja rijeke iz korita, a samim tim i plavljenje okolnog područja.

Mirza Bezdrob, rukovodilac  Sektora za realizaciju projekata u Agenciji za vodno područje rijeke Save Sarajevo kazao je da su počeli radovi na dionici najvećeg prioriteta na području općine Novi Grad i bit će nastavljeni u općini Vogošća.

- Od 2015. godine se izvode radovi na trajnoj regulaciji rijeke Bosne na području Ilidže, Novog Grada i Vogošće. Do sada je na tom području regulisano više od šest kilometara vodotoka Bosne i ušća pritoka u Bosnu. Međutim, novembarske poplave su pokazale da postoji potreba da se što prije krene u aktivnosti zaštite od štetnog djelovanja voda. Ovi radovi koji se izvode na koritu Bosne trebali bi spriječiti izlijevanje vode iz korita i plavljenje stambenih i privrednih objekata, putnih komunikacija, poljoprivrednog zemljišta, a time se smanjuje rizik od poplava, dok ne dođemo do trajne regulacije ovog prodručja - kazao je Bezdrob.

Nezir Hadžić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za civilnu zaštitu podsjetio je da je lokalitet gdje se izvode radovi na uređenju riječnog korita prošle godine bio obuhvaćen velikim poplavama.

- Samo u prošloj godini je na 56 individualnih objekata i velikom broju firmi pričinjena ogromna materijalna šteta izlijevanjem rijeke Bosne iz korita. Na trajnoj regulaciji Bosne radi se od 2015. godine, međutim to je dugotrajan i jako skup proces, s druge strane u preventivnom djelovanju ušli smo u projekat kojim ćemo očistiti i produbiti korito Bosne u dužini od 1.800 metara kako ne bi dolazili u situaciju koju smo preživljavali proteklih godina - izjavio je Hadžić.

U sklopu radova će se vršiti mašinsko uklanjanje šiblja i ostalog rastinja na kosinama i priobalnom pojasu, sječa stabala u riječnom koritu, mašinski iskopi i čišćenje rijeke od nanosa i smeća, odvoz materijala, kao i zatrpavanje vododerina nastalih u posljednim poplavama, kako bi se formirao normalan profil.

Općina Novi Grad Sarajevo u proteklim je godinama radila na uređenju rječnih korita i potoka na svom području (Miljacke, Dobrinje, Lepeničkog Potoka, Dubokog Potoka) što je doprinjelo značajnom smanjenju poplava na njenom području, navodi se u saopćenju Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.