open-navfaktor-logo
search
"Saraya Resort"
Počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata na Hladivodama
Uklanjanje objekata izvršio je investitor Caphy International d.o.o, a na osnovu rješenja kojim mu je Općina Stari Grad Sarajevo, putem nadležne Službe za inspekcijske poslove naredila rušenje bespravno sagrađenih objekata
18.11.2019. u 13:25
get url
text

Srušena su tri bespravno sagrađena objekta na Hladivodama, u okviru stambeno-poslovnog naselja "Saraya Resort". 

Uklanjanje objekata izvršio je investitor Caphy International d.o.o, a na osnovu rješenja kojim mu je Općina Stari Grad Sarajevo, putem nadležne Službe za inspekcijske poslove naredila rušenje bespravno sagrađenih objekata, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Kako su podsjetili iz Općine, zbog nelegalne gradnje stambeno-poslovnog naselja "Saraya Resort" na Hladivodama, bez prethodno pribavljenih građevinskih dozvola načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić prošlog mjeseca je naredio hitne mjere koje su uključivale zatvaranje gradilišta i sankcionisanje odgovornih inspektora. Gradilište je odmah zatvoreno, a u daljem postupku izdata su rješenja o rušenju bespravno sagrađenih objekta, dok su protiv urbanističko-građevinskih inspektora i pomoćnika načelnika za inspekcijske poslove pokrenuti disciplinski postupci zbog osnovane sumnje da su počinili povredu službene dužnosti.

{$galerijaFotografija}

- Međutim, investitor je propustio da postupi po rješenju o rušenju objekata u predviđenom roku, a izvođač i odgovorno pravno lice krivi su za izvođenje radova bespravne gradnje zbog čega su pokrenute i sankcione mjere. Investitoru i izvođaču radova na izgradnji stambeno-poslovnog naselja "Saraya Resort" – Caphy International d.o.o., kao i odgovornom pravnom licu, izdati su prekršajni nalozi. Prekršajne naloge izdala je nadležna općinska Služba za inspekcijske poslove u ukupnom iznosu od 91.500 KM - navodi se u saopćenju.

Hadžibajrić je nakon otkrivanja bespravne gradnje većeg broja objekata na Hladivodama kazao da se radi o nedopustivom propustu inspektora i najavio da je Općina Stari Grad spremna ići do kraja.

- U ovom slučaju to znači rušenje bespravne gradnje i sankcionisanje onih koji se ogluše o zakonsku regulativu kojom je uređena ova oblast. Pitanje bespravne gradnje stambeno-poslovnog naselja “Saraya Resort”, kao i sankcionisanje izvršilaca nastavit će se rješavati prema utvrđenim procedurama - navodi se u saopćenju.

Ranije je, navode iz Općine, utvrđeno da je investitor stambeno-poslovnog naselja "Saraya Resort" od općinske Službe za urbanizam 2017. godine dobio odobrenje za gradnju dva ogledna objekta, te 2018. godine odobrenje za sanaciju klizišta na ovom lokalitetu, što je bio preduslov za sve radove predviđene Odlukom o provođenju Urbanističkog projekta "Hladivode".

- Nakon toga, investitor je počeo izgradnju objekata, iako je nadležna Služba za urbanizam na njihov zahtjev za izdavanje građevinske dozvole odgovorila da je potrebna upotpuna dokumentacije - navode iz Općine Stari Grad.

Rušenje bespravnih objekata, Hladivpde, Saraya Resort, 18.11.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.