open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Počelo suđenje Novoviću i Pjani za monstruozne zločine u Foči
Suđenje Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima.
16.03.2021. u 13:01
get url
text

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Novović i Pjano su optuženi po tri tačke optužnice za odvojene događaje. Novoviću su na teret stavljena ubistva i nečovječno postupanje. Prema optužnici, on je 7. maja 1992. godine u Dragočavi s drugima udarao Ismeta Jerkovića, koga je potom jedan od vojnika ubio. Novović je optužen i da je 28. juna 1992. nožem zaklao grupu civila, a nakon nekoliko dana zapalio kuću u kojoj su bila njihova tijela. Na teret mu je stavljeno i nečovječno postupanje prema jednom civilu bošnjačke nacionalnosti.

Pjano, koji je zaposlen u policiji u Foči, optužen je da je u avgustu 1992. u mjestu Potpeće učestvovao u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju 17 osoba, zajedno s Miodragom Nikačevićem, koji je u bjekstvu, te Miroslavom Pjanom, koji je nastanjen u Srbiji. Prema optužnici, iz kuće je izvedeno 11 žena i djece, a šest zarobljenih civila je ubijeno. Pjano je, kako se navodi, pucao kroz prozor kuće u kojoj su bili zatvoreni, dok su drugi bacili bombu.

Njemu je na teret stavljeno da je u avgustu 1992. opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, natjeravši je da mu preda oko pola kilograma zlata. Tužilac Ahmed Mešić je u uvodnoj riječi kazao da će svjedoci koji imaju neposredna saznanja govoriti o događajima iz optužnice. Dodao je da će širok i sistematičan napad dokazivati materijalnim dokazima, kao i izjavama svjedoka. Tužilaštvo planira saslušati oko 50 svjedoka i izvesti više od 300 materijalnih dokaza.

Novovićev branilac Milenko Vojo Radović rekao je da će 80 odsto koncepta Odbrane biti zasnovano na predloženim svjedocima Tužilaštva. On je kazao da Odbrana ne planira pozvati više od pet svjedoka, od kojih će neki biti u vezi sa alibijem optuženog. Pjanina braniteljica Anja Loga najavila je da će optuženi svjedočiti u svoju korist. Prije početka suđenja održana je statusna konferencija na kojoj je razgovarano o dinamici i načinu rada s ciljem efikasnog i fer postupka.

Nastavak suđenja je 31. marta, kada je planirano saslušanje prvog svjedoka, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.