open-navfaktor-logo
search
VSTV
Počeo disciplinski postupak protiv tužiteljice Gordane Tadić zbog objave na Facebooku
Bivša glavna tužiteljica državnog Tužilaštva Gordana Tadić je, na disciplinskom ročištu protiv nje zbog objave na društvenoj mreži Facebook, negirala odgovornost po tužbi i izjavila kako je osjećala pritisak zbog rada na predmetima po prijavama protiv predsjednika državnog Suda Ranka Debevca te Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH).
26.01.2023. u 18:11
get url
text

Na prijedlog Ureda disciplinskog tužioca na ročištu je pušten audiosnimak sa sastanka koji je održan u januaru 2021. u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), kojem su prisustvovali pojedini članovi VSTV-a, predsjednik Suda BiH Debevec te tužena Tadić.

Na snimku se mogla čuti Tadić koja govori kako su prisutni pozvani na sastanak zbog personalnih sukoba između nje i predsjednika Suda BiH Debevca, te kako ona ne shvata na koji način su oni došli do tih podataka.

- Ja sa gospodinom Rankom Debevcem nemam nikakav personalni problem, niti sam ikad imala - riječi su tužene Tadić na tonskom zapisu, u kojem dodaje da su u Tužilaštvu po prijavama za Debevca donijeli tri naredbe o neprovođenju istrage te kako ona nikada ne bi uradila nekome nažao, izuzev onoga što je u njenoj nadležnosti.

VEZANI TEKST - Novi disciplinski postupak protiv Gordane Tadić počinje krajem januara

Tadić je na sastanku, kako se moglo čuti na tonskom zapisu, navela da svaka prijava koja dođe u Tužilaštvo mora biti provjerena i da je Debevec, ukoliko smatra da su u sukobu, u debeloj zabludi, nakon čega se predsjednik Suda BiH obratio prisutnima i rekao da Tadić stalno priča kako on potvrđuje ili odbija optužnice, da "to nije Sud, nego Ranko", te kako on dobija prijetnje zbog predmeta.

Alena Kurspahić-Nadarević, glavna disciplinska tužiteljica, navela je da ovim dokazuje ko je prisustvovao sastanku, a među prisutnima je bio i nizozemski sudija Kees Van der Weide.

Ona je uložila još nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je i printscreen objave s Facebooka, koju je Tadić objavila u aprilu 2022., dopis kojim se poziva na sastanak, saopćenje VSTV-a nakon objave tužene te printscreen medijskih objava.

Ranije je Ured podnio disciplinsku tužbu zbog objave sa društvenih mreža iz aprila 2022. godine u kojoj Tadić tvrdi kako je tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak. Njoj se disciplinskom tužbom na teret stavlja da je počinila prekršaj "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije".

VEZANI TEKST - VSTV se oglasio o objavama na Facebooku Gordane Tadić

Tadić je tada u objavi navela kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima VSTV-a i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, te da je na sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužilačke odluke.

Tužena Tadić je na današnjem ročištu, svjedočeći u svoju korist, kazala kako je državno Tužilaštvo zaprimilo nekoliko anonimnih, ali i potpisanih prijava protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e BiH, te da su te predmete zadužili tužiocima odmah po zaprimanju prijava.

Dodala je da ni u jednom predmetu nije sugerisala tužiocima kako će raditi te da je jedne prilike nekadašnji član VSTV-a Mahmut Švraka došao do nje, kazavši joj kako dolazi iz kancelarije Debevca, da će ona "snositi posljedice ako se ne pomiri" te da se predmet protiv "Osmice" malo prolongira, prenosi BIRN.

- Ubrzo sam dobila poziv na e-mail u kojem stoji: VSTV vas poziva na sastanak zbog aktuelne situacije i problema u radu pravosudnih institucija (…) Posebno sada kada gledam i slušam sa ove distance, vidim šta je bio cilj sastanka i sigurna sam u ovo što sam napisala – da je ono bio direktan pritisak na mene. Ja ne žalim ni zbog čega, ja radim časno i pošteno - rekla je Tadić, dodavši da je stigla na sastanak očekujući da će biti prisutni svi članovi Vijeća.

VEZANI TEKST - Ustavni sud odbio apelaciju Gordane Tadić, nisu joj povrijeđena prava

Tadić je ispričala kako je dva do tri dana prije njene smjene imala određene ponude – da se pomiri sa direktorom OSA-e te da će konačni ishod ići u njenu korist. Dodala je da su personalni i međuinstitucionalni problemi nastali nakon što je Tužilaštvo zaprimilo prve prijave protiv Debevca i Mehmedagića.

Kazala je kako je na nju vršen pritisak da ove predmete spusti na niže nivoe, te kako se ne smatra odgovornom za navode iz disciplinske tužbe.

Nastavak glavne rasprave, kada će biti iznesene završne riječi, zakazan je za 20. februar.

Tadić je ranije zbog disciplinskih prekršaja premještena s pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države (SAD) su uvele sankcije Tadić.

Sankcionirana je da je kao "odgovorna ili saučesnica, direktno ili indirektno, učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.