open-navfaktor-logo
search
Pomoć ekonomiji
Početkom naredne sedmice bit će poznat koncept novog paketa mjera pomoći privredi Vlade FBiH
Koncept paketa mjera pomoći koje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine priprema sektorima privrede za početak naredne godine, kao još jedan od vidova suzbijanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, bit će usaglašen u prvoj polovini naredne sedmice, potvrdio je za Faktor Goran Mirašćić, ekonomski stručnjak i savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića.
26.11.2020. u 09:04
get url
text

Podsjećamo, Vlada FBiH je do sada kroz realizaciju "koronazakona" izdvojila 91,1 milion KM za subvencioniranje doprinosa za oko 390.000 radnika. Također, Federalna vlada je donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19 za što će biti izdvojeno 90 miliona KM.

Paket mjera će biti sličan konceptu "korona2"

- Usaglasit ćemo koncept novog paketa mjera u prvoj polovini naredne sedmice - rekao nam je kratko Miraščić.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako će novi paket mjera biti sličan Uredbi o interventnim mjerama koju je Vlada FBiH donijela 16. oktobra.

- Što se tiče novog paketa mjera, ići će nešto slično kao "korona2", pomoć za više sektora u privredi. To bi sa januarom 2021. godine trebalo da starta. A realizacija "korona2", što su podijelili u četiri sektora, turističko-ugostiteljski, promet i komunikacije, poljoprivredu, prehrambenu industriju, izvozna privredna društva, trebalo bi da bude do Nove godine. Konkursi su u toku - govori nam Smailbegović.

O dosadašnjim mjerama Vlade FBiH razgovarali smo sa prof. dr. Željkom Šainom, ekspertom za ekonomiju.

- Ne može se očekivati od Vlade FBiH da ima čarobni štapić kojim će sanirati sve ono što je korona napravila. Ipak, Vlada FBiH i ostale vlade u našoj zemlji trebale su od prvog dana pojave korone formirati krizni štab za ekonomiju. Ako nismo imali dovoljno znanja u tom pogledu, onda smo nakon donošenja "koronazakona" trebali napraviti jedno ekspertno tijelo koje će odgovarati samo parlamentima i javnosti i koje bi naložilo mjere, dalo jedno racionalno rješenje u vanrednom ekonomskom stanju - govori nam Šain.

Građani koji ne poštuju naredbe doprinose većem haosu

Ukazuje kako ima i onih koji su zloupotrijebili stanje u kojem smo se našli.

- Ima i onih koji su dijelom zloupotrijebili svo ovo stanje i nagomilane probleme u svom poslovanju, prije koronakrize, kako bi namjestili pomoć u doba korone. Prema tome, mi imamo puno neriješenih problema i prljavog veša prije korone koje neko želi da opere i stabilizira mjerama koje se donose u vrijeme korone. Treba nam više profesionalnosti i korektnosti sa svih strana, a ne samo očekivati šta će donijeti Vlada FBiH. Dakle, grešaka ima svuda. Na kraju, svi građani koji ne prihvataju propisane naredbe, jednostavno doprinose većem haosu u zemlji, teškom stanju privrednih subjekata. Mi smo nedisciplinovani generalno - naglašava Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.