open-navfaktor-logo
search
Obojen Koševski potok
Podić: Kazne za ispuštanje štetnih tekućina do 50.000 KM, ali inspekcije ne rade svoj posao
Zakon o vodama FBiH jasno tretira pitanje ispuštanja otpadnih voda u vodotoke, ali se on očigledno ne provodi
24.10.2018. u 17:25
get url
text

Ni dan nakon što je Koševski potok poprimio neobičnu drečavu zelenu boju, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ne zna koji je uzrok ove neprirodne pojave.

U ovoj instituciji objasnili su nam da nisu zaprimili nikakvu prijavu građana, nakon koje bi tek mogli izaći na teren, kako bi ustanovili o čemu se radi.

Takav stav Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS smatra itekako nelogičnim Anes Podić iz udruženja "Eko akcija", koji tvrdi da bi inspekcija morala biti ažurnija i reagovati bez obzira na pritužbe građana.

- Za ovu vrstu vodotoka je nadležna Kantonalna inspekcija. Nažalost oni imaju ružan običaj da izlaze na teren tek kada im se neko obrati i to napismeno, a ovo što pročitaju u medijima to ih uopće ne uzbuni. Naša iskustva su da inspekcije ne rade svoj posao. Milion primjera imamo za to – navodi Podić, dodajući da inspekcija da “želi raditi svoj posao vrlo lako bi mogla pronaći krivca”.

- Slijed događaja bi trebao biti da inspekcija izađe na teren, uzme uzorke, otkrije kakvog vrsta je zagađenje u pitanju i krene uzvodno, od kuće do kuće da vidi ko je mogao ispustiti neku štetnu tekućinu. Do izvora Koševskog potoka je možda nekih 200-kuća, ne bi bilo uopće teško pronaći sumnjivce.Vjerovatno je u pitanju neka mala privreda – kazao je Podić.

Anes Podić iz udruženja "Eko akcija"

Prema njegovim riječima, užasno je što se o zaštiti okoliša, a posebno voda, u Kantonu Sarajevo jako malo vodi računa, te se različite otpadne vode i druge štetne tekućine bez ikakvih pravila i sankcija konstatno ispuštaju u potoke i rijeke.

- Sav otpad i kanalizacija završe na kraju u Miljackoj – dodaje Podić.

Navodi da Zakon o vodama FBiH jasno tretira pitanje ispuštanja otpadnih voda u vodotoke, ali da se on očigledno ne provodi.

- Član 53. Zakona o vodama FBiH definiše na koji način se mogu ispuštati otpadne vode. Ili se ne smiju ispuštati nikako ili samo u strogo kontrolisanim uvjetima, uz dozvole  - naveo je Podić.

U Zakonu se navodi da je “Zabranjeno ispuštanje otpadne vode u prirodno jezero, ribnjak, močvaru i drugu prirodnu vodnu akumulaciju, koja ima stalan ili povremen dotok ili istjecanje površinske ili podzemne vode. Fizička i pravna osoba je dužna otpadnu vodu ispuštati u javni kanalizacijski sustav ili na drugi način, sukladno odluci o odvodnji otpadnih voda.“

Također zakonom su predviđene kazne za ispuštanje otpadnih voda i drugih štetnih tvari u vodotoke. Tako su firme dužne platiti od 5.000 KM do 50.000 KM, dok kazne za fizička lica iznose od 100 do 2.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.