open-navfaktor-logo
search
Srpsko građansko vijeće
Podrška inicijativi za izgradnju spomenika žrtvama na Kazanima iznad Sarajeva
Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini podržalo je inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić za izgradnju spomen-obilježja ubijenim na Kazanima.
18.06.2021. u 13:47
get url
text

Bio bi to spomenik nevinim žrtvama koje je na lokalitetu Kazani ubio Mušan Topalović Caco, osnivač i komandant Desete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine.

Žrtve su odvedene na Kazane i tu su bačene u duboku jamu u kojoj su pronađeni njihovi posmrtni ostaci. Do sada su identificirane 23 žrtve - po dvije hrvatske i ukrajinske nacionalnosti, jedna bošnjačke i 10 srpske nacionalnosti.

Srpsko građansko vijeće podsjetilo je najnoviju inicijativu koju je gradonačelnici Karić uputila Slobodanka Macanović, kćerka jedne od žrtava na Kazanima Radoslava Komljenca, napominjući da su od zločina do danas Kazani ostali tamni oblak iznad Sarajeva, koji je vidljiv samo porodicama žrtava.

- Nažalost, mnogi građani Sarajeva, a posebno mlađe generacije, uopće ne primjećuju taj crni oblak, niti su čuli za zločine na Kazanima, što doprinosi kulturi poricanja i mržnje - stava je Macanović.

Kaže da podržava obilježavanje jame na Kazanima kao masovne grobnice, ali je ukazala na činjenicu da se radi o nepristupačnoj lokaciji koju je gotovo nemoguće urediti da bi ona bila pristupačna starijim građanima, prvenstveno porodicama žrtava.

VEZANI TEKST - Karić i Dunović o izgradnji spomenika na Kazanima: Pokazati otklon prema zločinu i odati počast žrtvama

Stoga smatra da je u pitanju djelomično rješenje, a ne dostojanstveno sjećanje i spomenik na nevine žrtve te da takav pristup samo marginalizira žrtve, što je bio cilj zločinca, a što ne smije biti cilj Grada Sarajeva.

Podsjetila je i na inicijativu roditelja ubijene djece Prijedora koji od gradske vlasti traže da se spomenik ubijenoj djeci izgradi u centru Prijedora.

Srpsko građansko vijeće BiH još od 2000. godine istrajava na podizanju spomenika, ali smatraju da ovakav stav Macanović zaslužuje pažnju te da se podudara sa inicijativom gradonačelnice Karić i stavom Srpskog građanskog vijeća kao i da bi se na njemu trebalo istrajati.

Izrazili su nadu da će gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić biti istrajna u realizaciji te inicijative, kakvih je bilo i ranije, ali do realizacije još nije došlo.

Na potrebi realizacije te inicijative insistirali su Zoran Jovanović, Miladin Vidaković i Rajko Živković, predsjednik i potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća, i to da se izgradi spomen-obilježje na vrlo nepristupačnom dijelu Trebevića - Kazani, te da se u centralnom dijelu Sarajeva podigne spomenik ubijenima.

Mušan Topalović Caco uhapšen je, a potom prilikom pokušaja bijega i ubijen 26. oktobra 1993. godine od pripadnika Armije BiH. Sahranjen je pod oznakom NN, ali je krajem decembra 1996. godine ukopan na mezarju Kovači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.