Na početku sastanka ministar Podžić se osvrnuo na trenutna dešavanja u Evropi i njihov utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, te naglasio kako posljedice sukoba u Ukrajini naša država osjeti još surovije od ostalih zemalja regiona. Ministar je dodao kako je situacija u BiH pogoršana mnogo više političkom situacijom te blokadom institucija koja u mnogome otežavaju rad odbrambenog sistema.

Admiral Bauer iskazao je zadovoljstvo ovom posjetom i naveo da su u Madridu na NATO samitu lideri zemalja naglasili kako će nastaviti pružati podršku BiH u njenom napretku i prosperitetu. NATO će nastaviti da daje podršku BiH u njenom nastojanju ka članstvu u savezu, te povećati pomoć da država postane otpornija na ruski utjecaj, ulažući u hibridni i kibernetiči razvoj Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, naveo je Bauer.

Ministar Podžić se zahvalio na podršci koju NATO nesebično pruža BiH zajedno sa svim partnerima, bez čije pomoći MOBiH i OSBiH ne bi mogli biti operativno funkcionalni, saopćeno je iz MOBiH.