Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je danas u posjetu komandanta NATO Štaba u Sarajevu, brigadnog generala Williama J. Edwardsa. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, kao i o planovima
za unapređenje saradnje MO i OS BiH sa NATO Štabom u Sarajevu.

Ministar Podžić je izrazio riječi dobrodošlice generalu Edwardsu i zahvalio se na podršci koju NATO Štab Sarajevo pruža MO i OS BiH. Istakao je čvrsto opredjeljenje da se saradnja sa NATO Štabom nastavi i unaprijedi radi postizanja pune interoperabilnosti sa zemljama članicama NATO-a.

Ministar Podžić je naveo neke od prioriteta rada MO i OS BiH. 

- Zalaganje za povećanje budžeta za MO i OS BiH je moj prvi prioritet. Cilj je popravljanje statusa vojnika, podoficira i zaposlenika u MO i OS BiH. Prioritet je početak implementacije dokumenta Pregled odbrane i Plana modernizacije OS BiH, odnosno poboljšanje operativne spremnosti naših pripadnika- kazao je Podžić. 

Ministar Podžić je istakao posvećenost ispunjenju strateškog cilja Bosne i Hercegovine, a to su NATO i EU integracije. General Edwards je iskazao podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u svim segmentima koji doprinose izgradnji odbrambenog sektora i unapređenju aktivnosti vezanom za NATO integracijski put.

Na sastanku je bilo riječi o realizaciji drugih programa i mehanizama saradnje sa NATO, pored Programa reformi koji je dostavljen NATO savezu 23. decembra 2019. godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.