Visoko

Pogledajte kako izgleda najveći mural u Bosni i Hercegovini

Objavljeno: 21.10.2019. u 13:51

Jedan od glavnih razloga je bila želja da približimo bosančicu našim učenicima i posjetiteljima naše škole, kažu iz Franjevačke klasične gimnazije

FOTO: FGK

Na više od 720 metra kvadratnih ispred Franjevačke klasične gimnazije u Visokom završen je najveći mural u Bosni i Hercegovini. 

Mural je samo jedan dio višemjesečnoga projekta "Upoznaj moje pismo. Jedan svijet s mnoštvom pisama - pogled u zajedničku kulturu" koji je posljednjih šest mjeseci vodio dr. sc. fra Zvonko Benković.Idejno rješenje murala pod nazivom "Rijeke slova" dao je slikar Damir Sarač, a razloga je bilo mnogo.

- Jedan od glavnih je bila želja da približimo bosančicu našim učenicima i posjetiteljima naše škole na jedan nesvakidašnji način. To nam je na koncu i uspjelo nakon višemjesečnih priprema i pomno isplaniranog svakog simbola i ilustracije. Gospodina Sarač je zajedno s učenicima i profesorima naše Škole u dvadesetak dana naslikao 58 slova i 16 ilustracija - objavili su iz Gimnazije. 

Sve koji žele nešto više saznati pozivaju da dođu na otvorenje izložbe, u srijedu 23. oktobra u 18 sati.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije