open-navfaktor-logo
search
Milionski projekat
Pogledajte kako napreduje rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, u GRAS-u šute!
Od 26. augusta počela je rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu, na potezu od Ilidže do Nedžarića. Milionski posao dobio je konzorcij dvije firme iz Kine, dok su podizvođači radova bh. kompanije. 
08.09.2021. u 07:52
get url
text

Plan je da kompletna rekonstrukcija pruge od Ilidže do Marijinog Dvora traje 730 dana, odnosno dvije godine. Cijeli projekat koštat će 20,4 miliona eura, a njime je predviđena obnova 21,4 kilometra tramvajske pruge.

Projekat se u potpunosti finansira kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Prvo se radi dionica Ilidža - Nedžarići jer se taj dio tramvajske pruge nalazi u najkritičnijem stanju. Sredinom septembra radovi će početi i na dionici Nedžarići - Remiza, a kako je ranije rekao ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, obnova pruge, prema ugovoru, na relaciji Ilidža - Remiza bit će završena za 240 dana.

{$galerijaFotografija}

Tokom dana pokušali smo kontaktirati i Senada Mujagića, v. d. direktora GRAS-a, da bismo dobili informacije kako napreduju radovi na rekonstrukciji, ali on nije odgovarao na naše pozive. Esad Mujagić, rukovodilac Sektora tramvajskog saobraćaja, kratko nam se javio.

- Nisam ovlašten da mogu davati informacije. Morate kontaktirati nadležne u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo - rekao nam je Esad Mujagić.

I na ovaj način indirektno je potvrđeno da prugu, trolejbuse i tramvaje nabavlja Ministarstvo saobraćaja, tj. Vlada KS. Kako su najavili ranije iz Vlade KS, oni će novonabavljena vozila dati na korištenje onome ko bude operativno spreman da odgovori izazovima, tako da je stečaj GRAS-a, koji se sve više spominje posljednjih sedmica, skoro gotova stvar.

 

Ipak, jedna od odgovornih osoba iz GRAS-a, uz uvjet da ostane anonimna, pojasnila nam je da će na novoj pruzi moći da voze i novi i stari tramvaji.

- Novi tramvaji su niskopodni i da bi radili, pruga mora biti maksimalno utegnuta i prava i ne smije imati velikih devijacija kojih je prepuna stara pruga koja se trenutno mijenja – istakao je naš izvor iz GRAS-a.

Podsjetimo, Vlada KS nabavit će 15 novih niskopodnih tramvaja proizvođača Stadler. 

Rekonstrukcija tramvajske pruge, Stup, 07.09.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.