open-navfaktor-logo
search
Program reformi
Pogledajte ključne momente sjednice NSRS-a: Uvrede, šamari, Dodik potpuno izgubio živce...
Tokom unakrsnih uvreda vladajućih i opozicije, "stradao" je i predsjedavajući NSRS-a Nedeljko Čubrilović na kojeg su se, u zavisnosti od situacije, obrušili i jedni i drugi, pa i sam Dodik koji je na njega vikao
24.12.2019. u 03:08
get url
text

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) jučer od poslijepodnevnih sati pa sve do iza ponoći zasigurno je bila najgledaniji sadržaj na ovdašnjim televizijama koje su sjednicu prenosile uživo. Tema - Program reformi, dokument kojeg je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo 19. novembra.

I prije nego je sjednica entitetskog parlamenta jučer počela, Program reformi je već bio u sjedištu NATO-a u Briselu. Rasprava o ovom dokumentu, a što je i ranije bilo za očekivati, svela se na brutalne uvrede koje su razmjenjivali zastupnici vladajuće koalicije u RS-u i opozicija, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i opozicioni zastupnici, ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač i opozicioni zastupnici...  Lukač je čak bio akter i fizičkog obračuna. Tačnije, u jednom momentu nakon "dobacivanja" za govornicu mu je prišao zastupnik PDP-a Draško Stanivuković, nakon čega ga je Lukač udario. Za Stanivukovićem je prišla i njegova stranačka kolegica Jelena Trivić. Kako bi se smirile strasti, data je pauza u zasjedanju, međutim tenzije nisu nimalo splasnule, pa je unakrsna paljba uvreda i optužbi za "izdaju" nastavljena sve do samog kraja sjednice. 

Dodik je nakon istupa zastupnika SDS-a Nebojše Vukanovića potpuno izgubio živce. Stao je za govornicu i počeo odgovarati Vukanoviću koji je prethodno iznio niz uvreda na Dodikov i na račun vladajućeg SNSD-a. Sve izrečeno u skupštinskoj sali je za Dodika očito bilo previše, pa je počeo udarati po mikrofonima. Ni on nije ostao dužan Vukanoviću te mu je u svojm odgovoru rekao kako je "plaćao Vukanovićevo liječenje", nazivao ga je "konjem", "ludom" i "šizofrenikom"... Nakon podsmijeha na račun opozicije s početka sjednice, već pred njen sami kraj Dodiku više ništa nije bilo smiješno. 

Tokom unakrsnih uvreda vladajućih i opozicije, "stradao" je i predsjedavajući NSRS-a Nedeljko Čubrilović na kojeg su se, u zavisnosti od situacije, obrušili i jedni i drugi, pa i sam Dodik koji je na njega vikao. 

Edin Ramić, zastupnik SDA u NSRS-u, pred kraj rasprave je kazao kako se neki od opozicionih zastupnika prave "većim katolicima od pape" te da bi i Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva u 2018. godini, "da je bilo više hrabrosti" pristao na usvajanje dokumenta kakav je Programa reformi.

-Nego se smatralo da će se izgubiti izbori, pa se zbog toga prolongiralo usvajanje - rekao je Ramić. 

Za Program reformi Ramić je rekao da će "ovaj dokument će poslužiti svrsi. On je definirao neke odnose, nadležnosti i omogućit će nam svima da dalje krenemo ka političkoj stabilnosti. Čestitam svima onima koji su smogli hrabrosti i snage da dođu do jednog ovakvog kompromisnog rješenja". Citirajući Denga Xiaopinga kazao je da "za nas nije važno koje je boje mačka, tako dugo dok lovi miševe", aludirajući na to da je nevažno da li se dokument poslan u sjedište NATO-a zove Program reformi ili ANP. 

U NSRS-u je usvojeno nekoliko zaključaka koji u suštini ne mijenjaju ništa, baš kao ni prethodno usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti entiteta Republika Srpksa. Sjednica je završena otprilike sat iza ponoći. 

U videu ispod možete pogledati najzanimljivije momente jučerašnje sjednice Narodne skupštine RS-a. 

 

 

Sjednica NSRS-a o Programu reformi

Ovo su ključni momenti sjednice NSRS-a o Programu reformi koji je dostavljen NATO-u: Dodik je potpuno izgubio živce, Lukač udario Stanivukovića, opozicija zviždala, pale su teške riječi...

Posted by Faktor.ba on Monday, December 23, 2019
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.