Kako BN saznaje iz krugova bliskim crkvenim velikodostojnicima, a o čemu se priča po Banjoj Luci, ukoliko toliko, opuštenoj atmosferi nezaobilazna tema bila je aktuelno-politička situacija tokom koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao da svoje najnovije poteze približi patrijarhu, navodeći da je "sada momenat da Republika Srpska se odvoji od muslimana i BiH", tvrdeći da je postalo neizdrživo jer "nam oni oteše sve, zemlju, vodu..."

Kazao je da problem prave i zapadnjaci, ali, kako je naveo, i neki Srbi, koje oni podržavaju...

Kako tvrdi izvor BN-a, na Dodikovu priču oštro je reagovao predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji se našao u tom društvu.

Borenović je navodno prekinuo Dodika u elaboraciji i biranim riječima se obratio patrijarhu kazavši da to nije tako, što se Dodiku nije svidjelo.

Međutim, kako tvrdi izvor BN-a, koji se našao na tom mjestu, Borenović je izrekao nekoliko rečenica koje su bila kontra Dodikovim, koji ga je pokušavao prekinuti dovikujući mu, "šta ti znaš" i tako sve, kaže, u Dodikovom maniru...

Rasprava i razgovor je trajao "malo Dodik, malo Borenović, a u to su se uključili i drugi prisutni, dok u jednom momentu Dodik nije rekao Borenoviću i to pred patrijarhom i ostalim crkvenim velikodostojnicima: "Aj'd, ne s*ri"!