open-navfaktor-logo
search
Izložba u Sarajevu
Poklon Safeta Zeca za Dan državnosti Bosne i Hercegovine: "Zagrljaji" u Historijskom muzeju
Drago mi je da ćemo se u ponedjeljak okupiti u Historijskom muzeju, gdje će publika moga grada imati priliku vidjeti ciklus djela koja su počela nastajati ratne 1992. godine, kazao je Zec
19.11.2019. u 13:33
get url
text

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra, sa početkom u 18.30 sati, u galeriji Historijskog muzeja BiH, bit će otvorena izložba "Zagrljaji" maestra Safeta Zeca. Izložba stiže iz dramatično potopljene Venecije, gdje je bila izložena šest mjeseci.

- Drago mi je da ćemo se u ponedjeljak okupiti u Historijskom muzeju, gdje će publika moga grada imati priliku vidjeti ciklus djela koja su počela nastajati ratne 1992. godine- kazao je Zec. 

Osim izložbe, na današnjoj pres- konferenciji u njegovom sarajevskom ateljeu, gdje su prisustvovali i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka u ulozi organizatora, te direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović u ulozi domaćina, govoreno je i o jedinstvenom muzeju, multimedijalnom prostoru gdje će Sarajlije i turisti imati priliku susresti se sa Safetovim djelima. 

- Nalazimo se u ambijentu gdje vidite dio zbirke svježe formirane fondacije porodice Zec, Ivanke i Safeta Zeca, uz uvjerenje da ćemo već na proljeće imati proširenje. Moja je želja vratiti se u svoju kuću, tako da ćemo prostor koji sada imamo pretvoriti u jedan multimedijalni muzej. Bit će tu djela od mojih početaka, kao ona posvećena Sarajevu koja sam ljubomorno skupljao, jer sam ih svojevremeno uništio- istakao je Zec.

{$galerijaFotografija}

Gradončelnik Skaka podržat će realizaciju muzeja kojeg smatra jako bitnom institucijom kulture koja će obogatiti ponudu Sarajeva. 

- Čestitam maestru Zecu na ideji da se realizuje jedan ovakav projekat baš ovdje u ovim prostorima. Porodica Zec je vlasnik više etažnih prostora, gdje ćemo prezentovati sve što je Safet radio. Jako su nam bitna djela iz njegove rane mladosti koja govore o Sarajevu. Također, izložba "Zagrljaji" bit će poseban kulturni događaj. Maestro Zec kada govori o zagrljajima on to gleda kroz čin rastanka, ja smatram da je to i čin sastanka i susreta. Drago mi je što će se građani Sarajeva moći susresti sa jednom tako važnom izložbom koja trenutno putuje iz Venecije. Nadam se i da će jedan dio nje naći svoj smiraj ovdje u Sarajevu- istakao je Skaka. 

Elma Hašimbegović osvrnula se na mjesto i vrijeme održavanja izložbe naglašavajući da u tom smislu Historijski muzej nije slučajno odabran. 

- Historijski muzej možda ima najbolju galeriju za izlaganje jednog ovakvog ciklusa, ali to nije jedini motiv zašto je izabran. Izabran je zbog historijskog značaja i vrijednosti. Historijski značajan u smislu jer je izložba između ostalog inspirisana i ubijenim historijskim ličnostima- ubijenom paru Admiri i Bošku, a Hostorijski muzej se kroz svoju djelatnost bavi novijom histerijom. Simbolički značaj je u tome što se mjesto gdje su ubijeni, most Vrbanja, nalazi u blizini muzeja - istakla je Hašimbegović. 

Izložba će biti otvorena tri mjeseca, a ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

Safet Zec
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.