open-navfaktor-logo
search
Piše RSE
Policajci sa sjevera Kosova podnijeli pisane ostavke: Nisu razdužili uniforme i oružje, pojedini danas otišli regularno u smjenu
Više od sto policajaca i službenika Srba zaposlenih u policiji na sjeveru Kosova podnijelo je 6. novembra pisane ostavke i predalo ih stanici policije u Severnoj Mitrovici.
06.11.2022. u 17:41
get url
text

VEZANI TEKST - Predstavnici Srba sa sjevera Kosova izlaze iz institucija, policajci skinuli uniforme

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdio jedan policajac (identitet poznat redakciji), oni su danas podnijeli samo pisane ostavke, ali još nisu razdužili uniforme i oružje, i da će to uslijediti narednih dana, nakon što podnesu zahtjev za razduženje, štu su neki već učinili.

Brojni mediji su preneli da su danas policajci razdužili uniforme.

Međutim, RSE saznaje da su pojedini saobraćajni policajci sa sjevera Kosova otišli regularno u smjenu u nedelju 6. novembra.

Ostavku je prvi podnio direktor Policije za sjever Kosova Nenad Đurić, nakon što ga je suspendovao v.d. direktora policije Kosova zbog odbijanja da uručuje ukore vozačima sa KM registarskim oznakama, koje Kosovo smatra nelegalnim.

VEZANI TEKST - Srbi zvanično nisu napustili institucije na Kosovu, danas će protestovati

Na sastanku sa zaposlenim Srbima u kosovskim institucijama na sjeveru Kosova, Goran Rakić, predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova javno je podneo ostavku na mesto ministra u Vladi, a jednoglasno je doneta odluka da to učine i ostali zaposleni u kosovskim insitucijama.

Na samom sastanku koji je održan 5. novembra, to su učinile i starješine policije, dok su 6. novembra na hitnim vanrednim sjednicama skupština općina četiri sjeverne kosovske općine ostavke podnijeli gradonačelnici i odbornici, prenosi RSE.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.