open-navfaktor-logo
search
Prijavljene nepravilnosti
Policija intervenisala u Starom Gradu; Imamović: Nema povrede izbornog procesa
Pripadnici policijske uprave Stari Grad intervenisali su nakon prijave o nezakonitim aktivnostima mobilnog tima Općinske izborne komisije Stari Grad.
15.11.2020. u 21:26
get url
text

Damir Saračević, nosilac liste za Općinsko vijeće Stari Grad na svom Facebook profilu objavio je kako su spriječili nepravilnosti u izbornom procesu u ovoj sarajevskoj općini.

- Uhvatili smo maloprije vozilo Covid-team sa razvaljenom kutijom i kako u autu prepakuju glasačke listiće. Bilo je dosta i praznih listića, od građana koje "nisu našli" na adresi, koji su lahko mogli biti popunjeni. Zadržali smo ih do dolaska policije. Širom Starog Grada imamo svoje ljude koji kontrolišu glasačka mjesta i koji će cijelu noć, i tokom policijskog sata, nadzirati i pratiti pakovanje i razvoženje glasačkih vreća i kutija. Spremni smo da branimo izbornu volju građana i demokratski proces - napisao je Saračević.

Mirza Imamović, predsjednik Općinske izborne komisije Stari Grad kazao je da je došao na lice mjesta i utvrdio da nije bilo kršenja pravila izbornog procesa.

- Oko 19.30 sati dobio sam poziv od zamjenika komandira PU Stari Grad i obaviješten sam da je na području ulice Ćumurija zaustavljeno jedno vozilo sa osobama koje su imale određeni glasački materijal. Prilikom dolaska na lice mjesta utvrdio sam da se radi o mobilnom timu koji je oformila Općinska izborna komisija, da se radi o tri osobe akreditirane od strane Općinske izborne komisije Stari Grad koje su zaustavile osobe u civilu, a tu su se nalazile i dvije policijske patrole. PU Stari Grad izvršila je pregled u mom prisustvu cjelokupnog neosjetljivog biračkog materijala kao i biračke kutije  koja se nalazila u vozilu. Tom prilikom sam utvrdio da glasačka kutija nema nikakvih oštećenja, te smatram da u ovom postupku nije došlo do povrede izbornog procesa. Nepravilnost je uočena iz razloga da su članovi biračkog odbora, mobilnog tima htjeli da popune obrazac brojnog stanja i kao takav predaju Općinskoj izbornoj komisiji – pojasnio je Imamović.

Istakao je da su članovi mobilnog tima zaboravili da popune jedan obrazac prije predaje materijala.

- Kada su htjeli da predaju u općinu materijal sjetili su se da nisu popunili jedan od obrazaca, koji je neosjetljivi birački materijal i nema veze sa glasačkim listićima. Stali su na ulicu i htjeli da isprave podatke na tom obrascu. Glasački listići su u kovertama u glasačkoj kutiji koja se nalazila u vozilu i nije oštećena. Nakon policije, ja i član izborne komisije Meliha Olovčić izvršili smo pregled. U pratnji policije, mobilni tim je upućen ka općini gdje je izvršena predaja cjelokupnog biračkog materijala, kako osjetljivog tako i neosjetljivog o čemu je zapisnik pored nas dvoje sačinila i sekretar općinske izborne komisije Safija Šehović – pojasnio je Imamović.

Predsjednik OIK Stari Grad istakao je da moli političe subjekte za razumijevanje.

- S obzirom na to u kakvim prilikama Općinska izborna komisija radi s obzirom na veliki broj odustajanja njihovih predloženih kandidata za rad u biračkom odboru te ih molim da imaju razumijevanje prema članovima Općinske izborne komisije i da ne stvaraju dodatnu paniku i otežavaju i ovako otežan izborni proces – zaključio je Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.