open-navfaktor-logo
search
Već drugi slučaj
Policija istražuje ko laserima ometa avione iznad mostarskog aerodroma
Usmjeravanje zraka prema avionu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnost zasljepljenja pilota
10.05.2019. u 17:45
get url
text

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pokrenuo je operativne mjere za otkrivanje i pronalaženje lica ili objekata koji su usmjeravali laserske zrake prema avionu iznad Međunarodnog aerodroma Mostar te time ugrozili bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika.

Naime, kantonalni MUP zaprimio je prijavu od Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) o ometanju posade aviona laserskim zrakama na području Međunarodnog aerodroma Mostar, čime je ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja i putnika koje mogu imati ozbiljne posljedice.

Usmjeravanje zraka prema avionu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnost zasljepljenja pilota, a uvidom u BHANSA-inu bezbjednosnu bazu podataka utvrđeno je da je ovo drugi zabilježeni slučaj ometanja vazdušnog saobraćaja.

Iz MUP-a su istakli kako će se u cilju nesmetanog i bezbjednog odvijanja vazdušnog saobraćaja prema izvršiocima tog djela djelovati represivno u skladu sa zakonskim propisima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.