open-navfaktor-logo
search
O stanju sigurnosti
Policija u Brčkom radi na procesuiranju više osoba nakon posljednjih izgreda
Goran Pisić, šef policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, poručio je da je stanje javnog reda i mira jako zadovoljavajuće na području Brčko distrikta.
11.01.2022. u 14:40
get url
text

U Brčkom je uoči neustavnog dana RS-a uništen grafit posvećen žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, a koji se nalazi na mezarju gdje su ukopane civilne žrtve rata.

- Događaj koji je privukao pažnju u prethodnih nekoliko dana jeste da je oštećen grafit posvećen žrtvama Srebrenice. I policija ima identifikaciju i radi na procesuiranju više osoba. O tome u ovom momentu ne možemo govoriti. Isti takav događaj smo imali 2020. godine gdje smo procesuirali osobe i one su prekršajno kažnjene - poručio je Pisić.

Podsjetio je da "se od novembra do marta svake godine obilježavaju događaji kako u Bosni i Hercegovini, u entitetima, tako i u Brčko distriktu koji izazivaju posebnu pažnju, a s tim nose i određene druge stvari".

Pisić je rekao da je policija Brčko distrikta prethodnih dana, u skladu sa Zakonom o mirnom okupljanju, na osnovu prijava određenih nevladinih organizacija, odnosno organizacija koje su podnijele zahtjeve za održavanje javnih skupova, zajedno sa organizatorima ispratila te skupove.

- Ono što se dešavalo između tih manifestacija, policija je radila na identifikaciji i radi na procesuiranju osoba po prekršajima iz javnog reda i mira. Činjenica je da se u zadnjih možda 15-ak dana u javnom mnijenju više provlači dezinformacija nego što su informacije. Tako da smo posljednjih dana više svojih resursa i snaga rasporedili na potvrđivanju određenih prijava, odnosno informacija koje su se na kraju ispostavljale kao dezinformacije koje mogu dovesti do uznemiravanja kako građana u Distriktu tako i van njega - istakao je Pisić.

Naglasio je da se radi o dezinformacijama u smislu da je na području Distrikta došlo do sukoba, da je na određenom području došlo do okupljanja građana, da je došlo do djelovanja određenih struktura policijskih koje nemaju pravo da djeluju na području Brčko distrikta.

- Do toga da određene grupe ljudi se spremaju da počine neka krivična djela ili naruše javni red i mir u većem obimu. To se nije dešavalo na području Brčko distrikta. Ono što ja mogu reći jeste da svi događaji i sve informacije, odnosno i te dezinformacije, policija redovno sačinjava izvještaje i dostavlja relevantnim institucijama - poručio je Pisić.

U sklopu policije Brčko distrikta imaju jedan dio policijskih službenika koji rade na identifikaciji osoba koje uništavaju kako ličnu tako i zajedničku imovinu.

- I u prethodnom periodu smo imali grafite koji su ostavljani na fasadama zgrada, kućama i objektima. Policija je redovno radila na identifikaciji i procesuirala takve događaje. Što se tiče stanja sigurnosti, stanje javnog reda i mira je jako zadovoljavajuće na području Brčko distrikta, posebno kada pričamo o stanju kriminaliteta - dodao je Pisić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.