open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Poljoprivrednici traže ostavku Košarca: Prekomjerni uvoz nas je uništio, blokirat ćemo granične prijelaze
Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine najavili su za sutra blokade graničnih prijelaza Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine, kako bi time ukazali na svu štetnost prekomjernog uvoza, čime trpe domaći proizvođači.
27.12.2020. u 14:00
get url
text
Traktori protesti

Poručili su kako će sutra tražiti ostavku Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bisne i Hercegovine, jer se prema njihovom mišljenju "nije snašao" u toj ulozi.

U Federaciji BiH mnogo bolji podsticaji

- Prekomjerni uvoz ugušio je domaću poljoprivrednu proizvodnju, ne možemo nikome ništa da prodamo, a tu je i ova pandemija koronavirusa. Jednostavno smo dovedeni do propasti, kraja. Mi smo tražili zaštitu domaće proizvodnje ponovnim uvođenjem prelevmana (posebna vrsta dadžbina na uvoz poljoprivrednih proizvoda), da se ljudi pokušaju stabilizirati, da ne propadnu, a oni jednostavno to neće da uvedu. Mi tražimo da se višak uvozi, nije problem ako mi nemamo te robe dovoljno, ali ne može se konstantno uvoziti, a mi naše ne možemo prodati - govori za Faktor Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Kaže da je nevjerovatno da se u Bosnu i Hercegovinu uvozi voda, peciva, meso...

- U Federaciji su mnogo ozbiljniji i bolji podsticaji, a kod nas u RS-u je veća proizvodnja, a podsticaji su daleko, daleko manji. Jednostavno, nismo ni konkuretni zajedno na tržištu a živimo u istoj državi. Mi poljoprivrednici iz cijele zemlje spremni smo, složni, da se probamo zaštititi na granicama, a mi ćemo se između sebe dogovoriti i jedni drugima pomoći - govori Bakajlić.

Osvrnuo se i na to koliko je razvijena svijest stanovništva kada je riječ o kupovini domaćih proizvoda.

Građanima se smrznuto meso iz EU-a, koje je stajalo, prodaje pod svježe

- Mi smo na sva vrata apelovali na potrošače i sutra ćemo to učiniti, međutim, potrošačima se servira mngo drugačija priča. Naprimjer, tovni bikovi u RS-u koji drže velike firme, koje imaju 500 ili 1.000 bikova, oni ih izvezu, a uvezu i građanima prodaju meso koje je nekontrolisano, zaleđeno i ne znam koliko još stoji u hladnjačama širom svijeta i čeka neku nižu cijenu da mu prođe istek roka. Narod to kupuje i hrani se. Jednostavno se mora probuditi svijest kod tih potrošača da ne jedu hranu koju misle da jedu, pogotovo kada je riječ o svježem mesu. Jer, njegov rok upotrebe je sedam dana i ono ne može biti u vitrini ako je odleđeno i došlo iz neke zemlje EU-a i prodaje se kao svježe - upozorava Bakajlić.

Objasnio je zašto traže ostavku Košarca.

- Tražili smo tri puta sastanak sa njim mi iz Bijeljine, poljoprivrednici iz Odžaka, Tuzle, da sjednemo za sto, da razgovaramo i pokušamo nešto promijeniti. I njegova svrha je da pomogne narodu jer on treba da radi za narod, ali ništa. On je trebalo nas da poziva, a ne mi njega. Mi kao relevantni predstavnici treba da ukažemo na postojeće probleme na terenu i da se to pokuša amortizirati. Tražimo njegovu ostavku, on nije čovjek iz te oblasti, nije se snašao u tome, vidite posljedice - kazao je Bakajlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.