Podsjećamo, Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu TK i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije predstavljaju više od 5.000 zaposlenih u javnom zdravstvu TK, a oni zajednički traže povećanje svoje satnice sa 2,51 na tri konvertibilne marke, što bi značilo povećanje plaće u iznosu od 20 posto.

- Stavovi su približeni i ono o čemu smo razgovarali će sutra biti iznesno na sjednici Vlade TK, koja treba da donese odluku. Konačan dogovor nije postignut, a poslije sjednice Vlade TK ćemo znati na čemu smo - kaže Latifović nakon pregovora koji su vođeni jučer, a nastavljeni su i danas.

Zdravstveni radnici su za četvrtak, 29. septembar, zakazali generalni štrajk u svim javnim zdravstvenim ustanovama u TK i ta odluka, kako nam je rečeno, bit će povučena samo ukoliko bude postignut dogovor.

- Jedina tema razgovora je satnica. Mi smo malo smanjili svoje zahtjeve, druga strana je nešto ponudila, tako da smo bliži dogovoru. Ako Vlada TK sutra zauzme pozitivan stav, onda bi sindikati mogli reagirati i staviti van snage odluku o štrajku - zaključio je Latifović.