open-navfaktor-logo
search
Skandal
Pomoć iz UAE nije ni bila za BiH, kamioni s respiratorima idu u Crnu Goru, Ministarstvo traži izvinjenje
Iako su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) najavili da će danas stići humanitarna pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata, između ostalog i 50 respiratora, to se nije desilo. 
05.06.2020. u 15:54
get url
text

 Istina, avion je danas sletio kako se i najavljivalo, ali je pomoć namijenjena za Crnu Goru?!

- Imam informaciju sa carinske ispostave Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) da je avion sletio i da je ona namijenjena Crnoj Gori. Avion je sletio na Sarajevski aerodrom zbog svoje veličine, to nije mogao uraditi u Crnoj Gori. Procedura nalaže da se uradi tranzitna prijava za prijevoz robe od Sarajeva do graničnog prijelaza sa Crnom Gorom. Roba je istovarena iz aviona i mislim da je pri kraju utovar u kamione. Tehnički dio posla radi špediterska firma, to je uobičajena praksa – kazao je za Faktor Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

{$galerijaFotografija}

Iz Ministarstva vanjskih poslova ovu poprilično konfuznu situaciju objasnili su saopćenjem koji prenosimo u cijelosti:

- U svom jutrošnjem saopćenju MVPBiH najavljen je dolazak pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH, na osnovu obavještenja koje je putem verbalne note dostavila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata službenim linijama komunikacije. Predmetnom notom Ambasade UAE u Podgorici, iz koje se nerezidentno pokriva Bosna i Hercegovina, zatražena je dozvola slijetanja za privatni aviooperater Boing 747-400 Vlade Dubaija, u kojoj je navedeno da transportuje pomoć za vladu i građane BiH.

Slijedom toga, Ministarstvo je izdalo saopćenje sa kojim je upoznata javnost u BiH i iskazalo svoju zahvalnost supruzi potpredsjednika i premijera UAE i supruzi  vladara Dubaija, šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum, na neočekivanoj velikodušnoj pomoći drugi put za građane Bosne i Hercegovine. Neposredno prije slijetanja aviona, u novoj verbalnoj noti ambasade UAE obaviješteni smo da je korisnik ove pomoći Vlada Crne Gore, a da se Sarajevski aerodrom koristi za istovar robe. 

Nešto ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova saopćeno "da se ranije najavljena ceremonija preuzimanja donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na Međunarodnom aerodromu Sarajevo otkazuje".

Iz Agencije za lijekove BiH su saopćili da je zakonom regulisano da je uvoz lijekova i medicinske opreme humanitarnog porijekla u nadležnosti entitetskih ministarstava zdravstva, odnosno Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta.    

Ujedinjeni Arapski Emirati - Podgorica - 05.06.2020.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.