VEZANI TEKST - Osnivač Pomozi.ba Elvir Karalić: Pomoć za Tursku i Siriju, u robi i novcu, mogla bi biti veća od dva miliona eura

Elvir Karalić, osnivač i predsjednik udruženja Pomozi.ba, podsjetio je da je ovo drugi konvoj pomoći.

- Tu imamo hranu, higijenske proizvode, pelene, imamo 12 potpuno novih stambenih kontejnera, grijalice, deke, garderobu, sve ono što je ljudima potrebno u Turskoj i Siriji - kazao je Karalić te dodao:

- Sada svi kamioni idu do krajnjih destinacija, do potresom pogođenih područja, a onda se dijele na dvije organizacije. Na jednu preko koje ćemo ići u Siriju. U Siriju prvenstveno ide hrana, higijena, pelene, stvari potrebne djeci. Drugi dio ostaje u Turskoj. Mi ćemo učestvovati u samoj distribuciji pomoći u Siriji i u Turskoj. Sa ovim konvojem sad smo na nekih 95 šlepera koji su otišli iz Bosne i Hercegovine. Ovo govori puno toga o našem narodu - rekao je Karalić.

Istakao je da nastavljaju akciju pomoći za Tursku i Siriju, a u narednom periodu planiraju poslati još do 15 šlepera iz Bosne i Hercegovine.

- Sada nastavljamo tamo, prebacujemo se kada je u pitanju rad na terenu, uspostavljanje kuhinja, izgradnja kućica, imamo neke planove u Siriji, postavljanje kontejnera u Turskoj. Tako da ćemo dati sve od sebe da kao organizacija Pomozi.ba opravdamo ogromno povjerenje koje smo dobili od građana Bosne i Hercegovine i da učestvujemo u samoj distribuciji pomoći krajnjim korisnicima - kazao je Karalić.

U konvoju od 40 kamiona neki prevoze igračke za djecu u regijama pogođenih zemljotresima.

Karalić je na kraju apelovao na građane Bosne i Hercegovine da i dalje mogu donirati igračke za djecu Turske i Sirije.

Konvoj od 54 kamiona Pomozi.ba koji je ranije poslan iz Sarajeva išao je do turskog grada Edirnea, odakle je pomoć distribuirana u zemljotresom pogođena područja.