open-navfaktor-logo
search
Testni let
Ponovo eksplodirao prototip rakete SpaceX, ovaj put nakon slijetanja
Prototip rakete SpaceX, poznat kao SN10, poletio je iznad južnog Teksasa tokom testnog leta u srijedu.
04.03.2021. u 09:10
get url
text
Prototip rakete SpaceX

Popeo se šest kilometara, potom se po prvi put uspješno spustio, za razliku od prethodnih pokušaja, ali je tri minute nakon slijetanja eksplodirao.

- Uspješno smo dodirnuli sletnu podlogu - rekao je inženjer SpaceX-a John Insprucker tokom livestream događaja.

No, bilo je nejasno zbog čega je raketa eksplodirala nakon slijetanja, a prijenos SpaceX uživo prekinut je prije požara.

Insprucker je dodao da SpaceX već ima nekoliko drugih prototipa u proizvodnji, a sljedeći, SN11, bit će spreman za novi probni let u bliskoj budućnosti, piše CNN.

Prethodno je jučer pokušaj lansiranja otkazan poslije paljenja motora. Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk pojasnio je da je to učinjeno zbog pogrešnih postavki za povećavanje snage motora.

Insprucker je istakao da je primarni cilj testa prikupiti podatke o tome kako će klapne vozila kontrolirati prototip Starship-a dok se spušta natrag na Zemlju.

SpaceX namjerava koristiti Starship u razne svrhe u misijama na Mars i predviđeno je da ponese do 100 ljudi. Starship je još uvijek u ranoj fazi razvoja. Prototip u punoj veličini tek treba biti izgrađen. Musk je ranije izjavio da očekuje da će Starship obavljati redovne letove do 2023. godine, a nada se da će vozilo doseći orbitu do kraja ove godine. Nije jasno hoće li SpaceX ispoštovati taj rok. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.