open-navfaktor-logo
search
Kao i svake godine
Ponovo najavljena obustava isporuke gasa za FBiH
Prema saopćenju BH-Gasa obustavu isporuke ovog energenta najavila je komapnija Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo
23.10.2018. u 12:37
get url
text

Iz kompanije BH-Gas su poslali saopćenje u kojem se najavljuje prekid isporuke gasa. Prema ovom saopćenju, kojeg prenosimo u cijelosti, prekid isporuke gasa je najavila kompanija transporter kroz RS Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo:

- BH-Gas je u protekle skoro dvije godine poduzeo niz aktivnosti, koje su imale za cilj obezbjeđenje sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom BiH i FBiH. Te aktivnosti su doprinijele da BH-Gas nema niti jedan USD duga prema isporučiocu gasa i ino transporterima.

 U vezi sa najavljenom obustavom transporta prirodnog gasa od kompanije Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo, obavještavamo javnost da je Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo uputio finalni prijedlog o kojem treba da se izjasne nadležni organi, a koji bi doprinio da ne dođe do najavljene obustave transporta gasa na dionici Zvornik-Kladanj.

 BH-Gas je izvršio uplatu prema Sarajevo-Gasu u visini 1,6 miliona KM, a po osnovu važećeg Aneksa Ugovora o transportu gasa. Ova uplata predstavlja izmirenje duga od 2015. godine, po cijeni koja je tada definisana i ugovorena i iznosi 3.78 KM za 1.000 kubnih metara gasa.

Ostali finansijski zahtjevi Sarajevo-Gasa Istočno Sarajevo, kao i drugi zahtjevi biće razmatrani u narednom periodu od nadležnih organa.

 Ujedno, BH-Gas obavještava javnost i nadležne da će nastaviti provoditi aktivnosti koje imaju za cilj, kratkoročno i dugoročno osigurati adekvatno učešće ovog energenta u potrošnji, prevashodno kroz unaprijeđenje sigurnosti snabdjevanja, ali i konkurentnosti prirodnog gasa u svjetlu izazova o kojima smo i prethodno obavještavali javnost (tarife kroz Srbiju i dr.) – navodi se u saopćenju BH-Gasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.