open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Ponovo okršaj zastupnika Đogić i Abdić: "Pomislio sam da je došla tobe..."
U toku današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se raspravlja o setu boračkih zakona, zastupnica Elma Đogić iz Laburističke stranke svojim izlaganjem u kojem se zalaže za prava pripadnika narodne odbrane, izazvala je reakciju zastupnika Hamdije Abdića (SDA).
06.04.2022. u 15:31
get url
text

- Kada sam se susrela prvi put sa okupljenom masom boraca pred Parlamentom FBiH nisam se osjećala ugodno. Sagledavši kasnije stvari saosjećam sa tom masom jer su žrtva decenijskih obećanja i zloupotreba po ranim osnovama, raznih vrsta manipulacija i zloupotreba kroz nepostojanje boračkog registra, tu je nepravedan zakonski okvir. Istinski borac je svjestan zloupotreba kod evidentiranja - kazala je Đogić, da bi je predsjedavajući Zastupničkog doma Mirsad Zaimović upozorio da ne drži politički govor već da se drži teme.

Potom je Đogić nastavila svoje izlaganje.

- Za mene se govorilo da sam autonomaš, izdajnik, agresor, tada je Ustavni sud u presudama skinuo tu etiketu i rekao da se Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica mora dopuniti na način: " Da se pripadnici narodne odbrane autonomna pokrajina zapadna Bosna smatraju braniocima u smislu zakona, da se njihova prava, kao i prava njihovih porodica uređuju u svim oblastima i nivoima vlasti kao i ostalim braniocima.

Krivičnu odgovornost snosi Vlada FBiH na čelu sa premijerom, jer na temelju ovih presuda 2017. godine, kada se razmatrao ovaj zakon po skraćenom postupku, samo su formalno ove presude uvrštene u zakon, ali je suštinski onemogućeno ovim ljudima da ostvare svoja prava. Ko će odgovarati za štete prema pripadnicima narodne odbrane? - rekla je Đogić.

Replicirao joj je zastupnik Hamdija Abdić (SDA).

- Kada je kolegica počela držati monolog pomislio sam da je došla tobe, da se dozvala pameti, da je počela da podržava Armiju Bosne i Hercegovine, odnosno, borce koji su branili ovu zemlju. Međutim, kako je išla, ona je došla na svoje. Naravno, došla je do onih koji su napadali ovu zemlju, koji su izdali ovu zemlju, a na kraju je pokušala da poentira, da kaže da trebaju da dobiju penziju oni koji su izdali, koji su napadali Bosnu i Hercegovinu.

To bi isto bilo kao kada bi one koji se bore u Donjecku i Lugansku, kada Ukrajina ako Bog da pobijedi, proglasi ih svojim braniocima, i da im penziju. Naravno da ona nema pojma o tome, da je ljubitelj onih koji su napadali ovu državu i najbolje bi bilo da se uopšte ne petlja kada su u pitanju borci Armije RBiH - rekao je Abdić.

Odgovorila mu je Đogić.

- Meni je žao što jedino u čemu možete da poentirate jeste ova retorika. Nemojte "obrćati" tezu, ja pričam o presudama Ustavnog suda FBiH. Ako hoćete da okrenemo priču na drugi mlin, ustanite i recite šta ste bili, šta ste radli prije rata, a šta ste danas - kazala je Đogić.

Zaimović je upozorio Đogić da to nije tema.

- Ne znam koja si ti faca da tebi podnosim račune, a u mom dosijeu ima i ko sam bio, šta sam bio i za tebe i takve kao ti uvijek sam bio gospodin i prije rata i poslije rata i u budućnosti. Ti da imaš pameti, ne bi se ponašala tako - rekao je Abdić.

Za rječnik ga je opomenuo predsjedavajući Zaimović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.