open-navfaktor-logo
search
Operativni centar KUCZ
Poplave u TK: Problemi u saobraćaju, ugroženo nekoliko kuća, pojavila se i klizišta
Na području Gračanice rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko pet hektara, a na području susjednog Doboj Istoka deset hektara poljoprivrednog zemljišta
14.05.2019. u 17:10
get url
text

U Tuzlanskom kantonu prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) poplave su zabilježene na području više općina, ali situacija nigdje nije alarmantna. U Operativnom centru KUCZ rečeno nam je da vodostaj Spreče u poslije 15 sati opada, što je veoma dobra vijest.

Na području Gračanice rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko pet hektara, a na području susjednog Doboj Istoka deset hektara poljoprivrednog zemljišta.

Povećanje vodostaja rijeke Turije zabilježeno je na području Lukavca, zbog čega su ponovo ugroženi mještani Orahovice koji su se sinoć u nekoliko navrata borili s prodiranjem vode u privatne stambene objekte.

Na području Gradačca, Lukavački potok se većim dijelom izlio na poljoprivredno zemljište površine oko 10 hektara. Rijeka Rajčanka se nije izlila, ali ugrožava regionalni put Kerep - Zelinja Donja, obzirom da 10 centimetara nedostaje da se voda prelije preko mosta u Kerepu. Odvodni kanali su izazvali izlijevanje vode na putnu komunikaciju u Kerepu, kod benzinske pumpe, ali saobraćaj za sada nije u prekidu. U Srnicama Donjim ugrožena su tri stambena objekta od bujičnih potoka i rijeke Mala Tinja - kaže se u venrednom izvještaju KUCZ.

Prema dojavi PU Gradačac, trenutno je u prekidu saobraćaj na putnoj komunikaciji regionalni put R-460 Vučkovci – Srnice Donje – Gračanica kod firme Bričić građa.

- U Čeliću se izlila rijeka Šibošnica te rijeke Gnjinice i lokalni potoci. U naselju Agići došlo je do plavljenja lokalnog puta na kojemu je saobraćaj u prekidu. U mjesnoj zajednici Ratkovići ugrožen je jedan stambeni objekat, a na dijelu regionalnog puta Čelić-Šibošnica-Tuzla otežano je odvijanje saobraćaja. Na području općine Kladanj došlo je do porasta svih vodostaja te pojave klizišta kao i odrona koja su ugrozila stambene objekte i makadaamski put - navodi se u izvještaju KUCZ.

Na prijedlog Štaba civilne zaštite Banovići, načelnik općine sinoć je donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Banovići. Zbog visokog vodostaja jezera Breštica u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu R 469 Banovići-Zavidovići. PVJ Banovići je imala više izlazaka na intervenciju sa pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu.

Služba civilne zaštite Tuzla saopćila je oko 16.30 sati da padavine na području grada Tuzla, za sada, nisu imale za posljedicu izlivanje vodotoka. Stanje po pitanju vodotoka se redovno prati, a vodostaj na rijeci Jali je 83 centimetra, što je ispod nivoa upozorenja o mogućnosti pojave plavljenja.

- Uzimajući u obizr ranjivost grada na opasnosti od poplava i klizišta, Služba civilne zaštite redovno prati stanje na terenu i dalje poduzima mjere pripravnosti, i u tom cilju, službe zaštite zaštite i spašavanja i Profesionalna vatrogasna jedinioca grada Tuzla ostaju u pripravnosti do daljnjeg - saopćili su iz Službe civilne zaštite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.