open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Popuštanja mjera u KS nema, liječenje post-Covida do tri mjeseca u ambulantama
Još nema prostora za popuštanje epidemioloških mjera jer dosadašnji brojevi nam govore da smo dobri radili, poštovali smo preporučene mjere, ali opuštanja za budućnost nema - kazala je na današnjoj pres-konferenciji članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pitić.  
08.02.2021. u 14:15
get url
text

Istakla je da nisu donesene nikakve nove mjere, već su na snazi mjere koje su vrijedile i prije i koje su se pokazale efikasnim.

- Nadamo se da će tako ostati i dalje. To je ono što planiramo - zadržati mjere i provode se sve aktivnosti na nivou Kriznog štaba i zdravstvenih ustanova u planiranju vakcinacije protiv COVID-19 - kazala je Pitić.

Naglasila je da su timovi zdravstvenih ustanova spremi, te da se samo čeka kada će dobiti vakcinu od Federalnog ministarstva da bi krenuli u aktivnu imunološku zaštitu stanovnika Kantona Sarajevo. 

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Ednan Drljević je istakao da su napravljeni protokoli i na nivou ambulanti i bolnica za liječenje Covid bolesnika te da su sada usaglašeni.

- U srijedu ili četvrtak bi već trebalo da izađe preporuka za sve zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo u vezi sa tim. Na taj način smo ujednačili liječenje i to je najbolji put pacijenta. Tačno se zna kad je ko za hospitalizaciju, gdje i kako. Mislim da će ovi protokoli biti na dobro naših pacijenata da ne bi lutali kao što je bilo ranije slučajeva - kazao je Drljević.

Istakao je da osnovana i post-Covid ambulanta u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u kojoj će biti zbrinuti svi pacijenti koji su ranije bili liječeni u toj zdravstvenoj ustanovi.

- To će liječenje biti nastavljeno najmanje tri mjeseca kako u Općoj bolnici, tako i domovima zdravlja te će na taj način biti omogućeno da komplikacija vezanih za post-Covid bude manje. Isto tako smo dogovorili na Ministarstvu još prije 14 dana da ćemo napraviti post-Covid ambulante za liječenje svih onih pacijenata koji su bili liječeni u određenim zdravstvenim ustanovama. Ako je pacijent liječen na nivou domova zdravlja post-Covid ambulante će nastavi to liječenje još najmanje tri mjeseca po izliječenju u domovima zdravlja. Ako je to u Općoj bolnici ona će sve svoje pacijente preuzeti u post-Covid ambulanti. Isto tako to vrijedi i za one koji su bili u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, znači oni bi bili zaduženi za post-Covid liječenje svojih pacijenata - kazao je Drljević.

Naglasio je da ogroman broj komplikacija utječe na smrtnost te je izrazio nadu da će na ovaj način biti smanjena smrtnost usljed post-Covid bolesti.

- Post-Covid period traje i do šest mjeseci ali mi smo preuzeli brigu o post-Covid pacijentima unutar tri mjeseca za koje pretpostavljamo da ćemo omogućiti pacijentima sve moguće kontrole koje su neophodne u tom periodu - napomenuo je Drljević. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.