open-navfaktor-logo
search
Inspekcijske kontrole
Porezna uprava "češlja" zavode Drin, Bakovići, Hum, Ljubuški
S obzirom na to da je svaki inspekcijski nadzor specifičan, teško je predvidjeti tačno vrijeme završetka, rečeno nam je u Poreznoj upravi FBiH
24.12.2019. u 08:50
get url
text
Zavod Bakovići
Zavod Bakovići

U toku su inspekcijski nadzori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine u Zavodu muške djece i omladine Hum, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica i Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški, potvrdili su nam u Poreznoj upravi FBiH. Podsjećamo, inspektori su krenuli u kontrolu ovih ustanova po nalogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ustanova Ljubuški nije plaćala doprinose 

- Inspekcijske nadzore provode nadležni Kantonalni porezni uredi Sarajevo, Novi Travnik i Ljubuški koji imaju dovoljan broj inspektora da izvrše kontrole. S obzirom na to da je svaki inspekcijski nadzor specifičan, teško je predvidjeti tačno vrijeme završetka inspekcijskog nadzora, međutim očekuje se da će postupak biti okončan u naredni mjesec - rekli su nam u PU FBiH.

Upitali smo da li je Porezna uprava i ranijih godina kontrolisala neke od ovih ustanova i da li su tada zabilježene nepravilnosti.

- Nadležni Kantonalni porezni ured Ljubuški kontrolisao je Ustanovu iz djelokruga socijalne zaštite – Ljubuški. Inspekcijski nadzor je izvršen 2016. godine u toku kojeg su utvrđene dodatne porezne obaveze u iznosu od 47.733,00 KM i izdat prekršajni nalog zbog neplaćanja doprinosa - rekli su.

Vlada FBiH je i Finansijskoj policiji FBiH naložila ulazak u ustanove socijalne zaštite.

- Inspektori Finansijske policije će kontrolu poslovanja zavoda Ljubuški, Hum, Bakovići i Drin početi u januaru. Naime, početak je objektivno uvjetovan brojnim i složenim kontrolama i istragama koje inspektori trenutno provode temeljem naredbi nadležnih tužilaštava i po Zaključku Vlade FBIH na jednoj strani, i ograničenog broja ovlaštenih službenih osoba Finansijske policije, na drugoj nstrani. Podsjećamo vas da je kontinuirani nadzor javnih ustanova socijalne zaštite obaveza drugih organa - rečeno nam je iz Kabineta glavnog inspektora Finansijske policije.

Dodaju kako još kontrolišu dio transakcija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će kontrolisati zavode 

Podsjećamo, Finansijska policija FBiH od 20. septembra kontrolira finansijsko-materijalno poslovanje Zavoda Pazarić za period od 1. januara 2017. do 20. septembra 2019. godine.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove su nam kazali da će i oni u skladu sa svojim nadležnostima izvršiti inspekcijski nadzor u ustanovama socijalne zaštite Drin, Bakovići, Hum i Ljubuški.

Podsjećamo, Redžep Salić, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, 11. septembra izašao je za govornicu na sjednci Zastupničkog doma Parlamenta FBiHi iznio šokantne podatke o malverzacijama i kriminalu u Zavodu prethodnog menadžmenta. Nakon toga Vlada FBiH je naložila inspekcijama ulazak u Zavod Pazarić koje su dokazale tvrdnje Salića. Kontrolama je ustanovljeno da Pazarić, između ostalog, duguje državi za poreze oko 590.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.