open-navfaktor-logo
search
Kolektivna dženaza
Porodice se opraštaju od žrtava u Prijedoru: Na zelenim tabutima ruke majki, sestara, braće...
Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama
19.07.2019. u 21:47
get url
text

Nedžad, Mesud, Jusuf, Razim, Hamdija, Idriz, Mirsad, Suad, Šerif, Zafir, Fahrudin... Još 86 žrtava iz Prijedora i Kotor Varoši spremno je za kolektivnu dženazu koja će sutra biti klanjana u Vedrom polju u Hambarinama, kod Prijedora, javlja Anadolu Agency (AA).

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama. Porodice će nakon skoro 27 godina konačno ukopati njihove nekompletne posmrtne ostatke i imati mezar na kojem će pisati njihovo ime. To je konačni smiraj kako za ubijene tako i za njihove porodice. 

Na stadionu u Vedrom polju u Hambarinama poredani su zeleni tabuti jedan do drugog. Ruke majki, sestara, očeva, sinova, braće i rođaka su na njima. Opraštaju se... Neki kroz suze, neki u tišini. 

Medinu Garibović našli smo pored tabuta oca Šefika. U trenutku očeve smrti imala je samo 2,5 godine. 

-Ubijen je na Korićanskim stijenama. Imala sam samo 2,5 godine. On je uvijek bio tu - ispričala je, pokazujući mjesto na lijevoj strani gdje se nalazi njeno srce. 

Ostala je s majkom i sestrom. 

-Mislila sam da će biti lakše, ali nije. Uvijek smo imali neku nadu jer nikada nismo znali tačno šta se dogodilo s njim - izjavila je Medina Garibović. 

Konačni smiraj sutra će naći otac i sin Hajrudin i Jasmin Elezović, braća Edin i Emir Elezović te Fahrudin Elezović. Midhad Jusufović, dajdža Edina i Emira Elezovića, kroz suze kaže da su to djeca njegove sestre. 

-Sutra će biti ukopani u Kamičanima, među svojom familijom. Nakon 27 godina napokon su našli svoj smiraj. Bolje ikad nego nikad. Olakšanje je za roditelje da barem znaju gdje su im djeca. Ovako su uvijek živjeli u nekom iščekivanju, nadi... - ispričao je Jusufović za AA.

Zajedno će ukopani biti i otac i sin Šerif i Zafir Bajrić te braća Zulić, Mirsad i Suad, braća Jakupović, Armin i Dedo, braća Grabić Mustafa i Vejsil, te braća Sivac, Nedžad i Edin.

Nakon kolektivne dženaze, posmrtni ostaci žrtava bit će ukopani u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica. Najveći broj žrtava, 68 njih, će biti ukopan u Šehidskom mezarju Kamičani dok će ostali biti ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.

U prisustvu velikog broja članova porodica, prijatelja i komšija večeras je na stadionu u Vedrom polju u Hambarinama, kod Prijedora, klanjan akšam-namaz i proučen tevhid za još 86 žrtava iz Prijedora i Kotor Varoši koji će sutra biti ukopani na kolektivnoj dženazi u Prijedoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.