Na pokušaje da se relativizira časna uloga Armije BiH, izjednači žrtva i agresor, pokušaj da se spriječi otkrivanje ratnih zločina te na pokušaje da se pritiskom i napadom zaustave svi oni koji iznose istinu, valja i odgovoriti, što nam je u konačnici i dužnost, saopćilo je  Udruženje "Porodice stradalih Vrbanje 1993" Bugojno. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

-Posljednji u nizu ispadi HDZ-a BiH (i HNS-a), a vezani za posjetu i izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića u Bugojnu povodom obilježavanja godišnjice kupreške operacije, doživljavamo kao ponovni (i sistemski) pokušaj HDZ-a BiH (i svih instrumenata i "pijuna" kojima upravlja HDZ BiH) da osujeti svaki pokušaj iznošenja istine koji bi mogao dovesti do rasvjetljavanja zločina počinjenih od HVO-a.

Mi kao Udruženje koje predstavlja porodice stradalih Vrbanje želimo ovom prilikom da ponovo ukažemo na par činjenica koje su svima, pa i HDZ-u BiH, jako poznate. Te činjenice se prije svega ogledaju i u činjenici da je HVO Bugojno, uz pomoć HV-a, izvršio napad na Bugojno (i armijske jedinice u Bugojnu) u julu mjesecu 1993. godine kom prilikom su, u nemogućnosti ovladavanja Bugojnom, fašisti iz redova HVO-a Bugojno (noseći kukasti križ kao svoj bajrak, a što je svima dobro poznato kroz još poznatiju fotografiju pripadnika HVO-a Bugojno) počinili strašan masakr nad 45 civila naselja Vrbanja.

Zločin u Vrbanji se ogleda kroz strašne zločinačke poduhvate fašista koji su tih dana povampireno hodali Vrbanjom što se ogledalo kroz silovanja, paljenja, mučenje za života zarobljenih civila, osnivanje logora i na kraju zvjerskih ubijanja za što smo spremni na adresu HDZ-a BiH i HNS-a vrlo rado poslati svu dokumentaciju koju posjedujemo, a koju posjeduje već duži niz godina i Tužilaštvo BiH.  Za navedene zločine u Vrbanji do sada niko nije odgovarao gdje navodimo informaciju da je prethodna tužiteljica Tužilaštva BiH po tom pitanju, Slavica Terzić, nudeći dogovor zločincu Slavku Šakiću istome ponudila nagodbu da prizna zločin u zarobljavanju i nečovječnom postupanju prema zatvorenicima te saučesništvu u ubistvu rahmetli Selmira Šehića, a zauzvrat da on prizna nalogodavce i izvršitelje tih djela i navedenog ubistva što se do sada nije desilo, a sve na kraju ispalo kao vrlo vješta igra miljenice HDZ-a BiH Slavice Terzić da zataška ostale učesnike u zločinu!

Želimo istaći i da smatramo da je planirani nastavak zločina iz Vrbanje toga jula 1993 godine, koji su se trebali prenijeti na cijelo Bugojno i zamišljene granice kvazi tvorevine HZ HB, spriječila upravo organizovana odbrana Armije BiH odnosno jedinica Armije s prostora Bugojna te ćemo uvijek stati iza te činjenice i onih koji žele odbraniti tu činjenicu odnosno istinu! A istina je i da se sistemski i planski provodio udruženi zločinački poduhvat na prostoru Bugojna od pripadnika HVO-a s ciljem potpunog ovladavanja prostorom Bugojna što se na svu sreću nije desilo.

Ovom prilikom želimo se i javno zahvaliti Šefiku Džaferoviću koji hrabro i javno, s pozicije koju obavlja, želi da se istina ne zaboravi, da se istinom ne manipuliše i da se istina čuje kako bi se pokušalo napokon postići ono što mnogi žele čuti i vidjeti  a to je istina, te odgovornost i presude za zločine počinjene od strane HVO-a.

Rekacije HDZ-a BiH i HNS-a stoga smatramo samo kao ponovni pokušaj da pritiskom, manipulacijom i sistemskom "igrom" izvrše napad i pritisak na sve one koji govore istinu i žele istinu, a prije svega žele pravdu. Zato, gospodo iz HDZ-a BiH i HNS-a, prihvatite evropske vrijednosti u koje se (pro forme) kunete, te već jednom prestanite sa navođenjem floskula "...to je udar na temelje BiH, vraćanje u prošlost, prijetnja svim Hrvatima, okretanje budućnosti, to je pokušaj prikrivanja ratnih zločina...", odbacite već jednom propale veliko državne pretenzije, svojim pokušajima prestanite vrijeđati porodice stradalih i shvatite da bez istine nema ni povjerenja.

A mi kao porodice stradalih Vrbanje želimo da Tužilaštvo BiH napokon procesuira sve zločine i pravdi privede sve izvršioce tih zločina, ali prije svega, želimo istinu i pravdu, stoga ne pokušavajte zaustavljati istinu i pravdu, pa iako se ona saopćava i kroz legalno izabrane predstavnike naroda nad kojim je u periodu 1992-1995 godine počinjen genocid i udruženi zločinački poduhvat.