open-navfaktor-logo
search
Uništeni životi
Porodice žrtava zločina u Zvorniku očekuju potvrđivanje doživotne kazne Mladiću
U Zvorniku i okolini danas se čeka konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, a porodice žrtava očekuju da pravda bude zadovoljena i da sud u Hagu potvrdi Mladiću doživotnu kaznu zatvora.
Amela Sijerčić
08.06.2021. u 13:20
get url
text

Na osnovu podataka Instituta za nestale osobe u BiH, na području Zvornika nestale su 2.134 osobe, dok je od tog broja dosad identifikovano 1.426 žrtava, dok se za još oko 700 osoba traga. Na ovom području ekshumacije su rađene na 217 lokacija, masovnih grobnica.

Islam Mehmedović u Srebrenici je ostao bez oca i za njega nikakva kazna nije zadovoljenje pravde.

- Očekujem da će sud u Hagu potvrditi doživotnu kaznu zatvora za ratnog zločinca Ratka Mladića. Pravično bi bilo da se presuda za genocid proširi i za druge općine poput Prijedora. Kao neko čiji je otac zarobljen, a zatim vezan strijeljan u genocidu u Srebrenici, ne mogu biti zadovoljan nikakvom kaznom ovom krvniku jer zahvaljujući njemu kao zapovjedniku ostao sam bez oca i mnogo članova uže i šire porodice - izjavio je Mehmedović za Fenu.

Enida Mehinović imala je tri godine kada su joj 1. juna 1992. godine ubili oca, djeda, četvericu amidža i dva amidžića. U jednoj tački optužnice danas se Mladiću izriče presude i za ove zločine u Zvorniku.

- Onima kojima su životi uništeni, ova presuda donijet će neko olakšanje i na neki način dati oduška svima nama da smo se bar za nešto izborili. Meni lično malo mu je i doživotna, a malo mi zato što dobar dio života je proveo na slobodi, a ovo malo što mu je ostalo da odsluži, gospodski život ima, nažalost. Prekasno nekako ova pravda ga stiže - izjavila je Mehinović za Fenu.

Na drugoj strani obale Drine, ali i u sredinama s većinskim srpskim stanovništvom, javnost Ratka Mladića doživljava kao generala i heroja. Od grafita, odjevnih predmeta, sinoćnjih projekcija filmova, do nada da će Mladić biti pušten.

Profesor Dinko Gruhonjić, programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine siguran je da javnost u Srbiji neće promijeniti većinsko mišljenje ne samo prema Ratku Mladiću pojedinačno, nego i generalno prema ratnoj prošlosti.

- Ratko Mladić je "heroj" i u očima mladih ljudi, o čemu svjedoče brojni grafiti koji se ispisuju po fasadama zgrada njemu "u čast". Nastupi političara, nastupi takozvanih intelektualaca, sve to i preko medija sa nacionalnim frekvencijama, doslovno su natopljeni nastupima negatora ratnih zločina i genocida, i možemo reći da je to potpuni društveni mejnstrim. Teško se oteti utisku da je riječ o društvenom konsenzusu, kada je nacionalistička ideologija u pitanju. Razlika je u nijansama - nekada se to zvala "velika Srbija", a danas se zove "srpski svet" - izjavio je Gruhonjić za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.