open-navfaktor-logo
search
O cijeni i dugovima
Poruka iz BH-Gasa: Konakoviću, nekad si nas hvalio, a sada nam prijetiš nekakvim papirima
Mi imamo jednu od najmanjih cijena po kojima Gazprom prodaje prirodni gas Bosni i Hercegovini, a ako ima sumnje u ovu tvrdnju, nudimo Konakoviću da se na naredne pregovore uputi zajedno sa Energoinvestom, nosiocem ugovora, i onda svim građanima omogući besplatan gas
31.05.2019. u 17:11
get url
text

Zašto bivši premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je hvalio BH-Gas, kada je obavljao ovu funkciju sada prijeti i maše nekim papirima, koji su mu prezentovani kada je hvalio naše preduzeće, a sada mu ne valjaju, kaže se u reagovanju direktora BH-Gasa Jasmina Salkića.

Saopćenje BH-Gasa prenosimo u cijelosti:

- BH-Gas ovom prilikom želi da upozna javnost da je ova Uprava BH-Gasa sa Elmedinom Konakovićem tokom 2016. i 2017. godine imala nekoliko sastanaka na kojem se uvijek i samo razgovaralo o prirodnom gasu, te da je tadašnji premijer Kantona Sarajevo imao samo riječi hvale na rad BH-Gasa i odnosa koje ova kompanija ima prema građanima Kantona Sarajevo.

Smanjenje cijene prirodnog gasa sa 754 na 495 maraka je bio doprinos BH-Gasa svim građanima Kantona Sarajevo, a Vlada FBiH je sve prijedloge o smanjenju cijene podržala usvajajući potrebne odluke na svojim sjednicama. Nakon ovih smanjenja, sva preduzeća u lancu su ostvarila pozitivno poslovanje na radost i Konakovića.  

Istovremeno, Konaković u svojim medijskim istupima prijeti papirima, a ti isti papiri su mu prezentovani tokom svih ovih sastanaka i nikad niti jedne primjedbe nije imao, jer da jeste, na tadašnjim web portalima bi mogli isto i pronaći.

Zašto i iz kojeg razloga mu sada ne odgovara ova Uprava BH-Gasa, koju optužuje za talačku krizu, nemar, kao i za to da nismo dužni Gazpromu, što je nezabilježeno u historiji poslovanja bilo koje kompanije. Dakle, BH-Gas je kriv što nije dužan Gazpromu i što imamo uredne isporuke prirodnog gasa, žalosno.

Želimo da upoznamo javnost da je tačno da nemamo dugovanja prema Gazpromu, i ako smo to ostvarili preko “leđa građana“, onda javno želimo da upoznamo Konakovića da Toplane ne duguju za tekuće isporuke niti jednu marke Sarajevogasu, a Sarajevogas ne duguje niti jednu marku BH-Gasu. Da li ovo znači da ako nema dugova između kompanija, da onda i Toplane i Sarajevogas pljačkaju građane Sarajevo, jer ne duguju niti jednu marku za isporučeni prirodni gas BH-Gasu?  

Konaković navodi da BH-Gas potražuje od Sarajevogasa 47 miliona maraka, što je tačan iznos i ukazuje da to pokazuje, kako je naveo Konaković:

"Takvu oni maržu imaju prema građanima KS, a to ne bi trebala biti njihova djelatnost“.

U isto vrijeme Konaković zaboravlja, a učestvovao je vrlo aktivno na svim sastancima, da Toplane prema Sarajevogasu imaju dug od 90 miliona maraka, a Toplane Sarajevo prema svojim korisnicima iznos veći od ovog. Da li ovo znači, slijedom izjave, da je Sarajevogas veći pljačkaš od BH-Gasa, a Toplane najveći ili planetarni pljačkaš građana KS?

Na razgovorima o reprogramu ovih dugova uvijek je učestvovao Konaković i dobro mu je poznata struktura ovih dugova, kao i vrijeme nastanka istih, a oni koji su ih stvorili su bili izbačeni sa tih sastanaka, jer su ga lagali.

Zašto BH-Gas nije izdejstvovao bolju cijenu gasa, jedno je od pitanja Konakovića. BiH ima jednu od najmanjih cijena po kojima Gazprom prodaje prirodni gas Bosni i Hercegovini, a ako ima sumnje u ovu tvrdnju nudimo Konakoviću da se na naredne pregovore uputi zajedno sa Energoinvestom (nosilac ugovora) i onda svim građanima omogući „besplatan gas“. Elementarno poznavanje ove materije govori da se na Skupštinu Kantona Sarajevo trebao pozvati i prestavnik Energoionvesta, koji je i zvanični nosilac ugovora sa Gazpromom, i nije nam jasno da ova materija nije savladana nakon bezbrojnih sastanaka koje smo imali u proteklim godinama. 

Na kraju, ponavljamo da je razlog povećanja cijene gasa isključivo povećanje Gazpromove cijene gasa, a drago nam je da je gospodin Konaković saopćio da je u 2018. godini ova cijena rasla, a javno postavljamo pitanje, da li je cijena BH-Gasa rasla prema Sarajevogasu? Podatak da cijena pada u 2019. godini je opet netačan, jer cijena je i u prvom kvartalu imala rast, što je i federalni ministar Nermin Džindić prezentovao predstavnicima Vlade KS (nisu željeli niti da pogledaju). Radi činjeničnog informisanja, cijena gasa u zadnje nešto više od dvije godine je porasla za preko 130 USD/1.000 Sm3.

Sve izneseno su činjenice i papirima se može mahati i slijedom toga i spinovati, ali ne može se sakriti da su predstavnici ove Vlade KS bili u BH-Gasu i sve im je blagovremeno najavljeno, te rečeno da pripreme programe kako bi se spriječio udar na one najugroženije socijalne kategorije.Skupština KS se nije pozivala kada je BH-Gas samo u jednom navratu povećao cijenu za 36 posto, tako da ovo smatramo neprimjerenim pritiskom na sve učesnike na gasnom tržištu. Izjavu o "talačkoj krizi" BH-Gas nema namjeru uopće komentarisati, ali dovoljno govori o namjerama koje se žele postići jednom ovakvom izjavom - navodi se u reagovanju BH-Gasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.