open-navfaktor-logo
search
U petak
Posebna sjednica NSRS-a: Žele zabraniti da se RS naziva genocidnom
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a bit će održana u petak, 30. jula, sa početkom u 12 sati, odlučeno je danas na sjednici skupštinskog kolegija.
27.07.2021. u 14:00
get url
text

Sjednica će biti zatvorena za javnost jer "niko ne želi da na ovoj temi skuplja političke poene", kazao je danas predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović.

On je kazao da su predložene dvije tačke - izmjena Krivičnog zakona RS-a i donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika u BiH.

Kao što je jučer najavljeno, za predstojeću posebnu sjednicu bit će pripremljena dva zakonska rješenja, ali nije zvanično precizirano na koji način će biti formulisani.

Kako saznajemo, jedno zakonsko rješenje će ići kao izmjena postojećem Krivičnom zakonu RS-a, a u kojem će biti uvedeno novo krivično djelo – zabrana nazivanja srpskog naroda i RS-a "genocidnom", a pored toga se donosi novi Zakon o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika.

Čubrilović je prokomentarisao današnje otkazivanje sjednice PSBiH, rekavši da nakon odluke Valentina Inzka ne postoje uvjeti za rad.

- Da li će neko uzeti sebi za pravo da i budžet proglasi usvojenim i napravi neki budžet za ovakvu BiH... Naši sastanci će biti nastavljeni i bit će definisani i naredni koraci. RS je do kraja odlučan da se suprostavi nasilju visokog predstavnika – kazao je Čubrilović.

Očekuje da će predstojeća posebna sjednica pokazati jedinstvo srpskih predstavnika i u entitetskom parlamentu.

Podvukao je i da predstavnici iz RS-a neće zvanično prisustvovati sastancima ni sa novim visokim predstavnikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.