open-navfaktor-logo
search
Odluka Kolegija
Posebno zasjedanje NSRS-a na Dodikov zahtjev sutra u Banjoj Luci
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u vezi s dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH, bit će održana sutra poslijepodne u Banjoj Luci, odlučio je skupštinski Kolegij.
25.02.2020. u 15:22
get url
text

Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS-a.

Kolegij je za ovu sjednicu utvrdio Prijedlog dnevnog reda s jednom tačkom: Izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojenim na 9. redovnoj sjednici održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske. 

U pitanju je Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine, bez konsenzusa usvojen na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. februara 2020. godine, "veoma štetna po vitalne interese RS". 

Dodik traži i da entitetski parlamentarci potvrde da je Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, bez konsenzusa usvojena na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. februara 2020. godine, “veoma štetna po vitalne interese RS”.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština RS-a razmatra izjavu Predsjedništa BiH iz reda srpskog naroda. Ukoliko u roku od deset dana od dana proslijeđivanja Izjave Narodna skupština RS dvotrećinskog većinom potvrdi Izjavu, osporeni Zaključak Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.