open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Poslodavci protiv Vlade FBiH: Uredba o pomoći stanovništvu je predizborni potez
Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine obratilo se pismom Vladi Federacije BiH u kojem traži konsultacije u vezi sa Uredbom o programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom.
05.07.2022. u 16:23
get url
text
get url
text

Vlada FBiH bi uredbu trebala razmatrati na sjednici u četvrtak, a iz UPFBiH su za njeno donošenje saznali iz medija, iako su za donošenje ovakve vrste odluka obavezne konsultacije sa Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritoriju Federacije BiH. Donošenje Uredbe nije sporno samo iz formalno-pravnih, nego i suštinskih razloga.  

Iz UPFBiH naglašavaju da Uredbu smatraju lošim prijedlogom i jeftinim predizbornim potezom kojim Vlada FBiH želi prikupiti jeftine političke poene uoči izbora. Ukoliko želi Vlada FBiH može donijeti odluku o izdvajanju sredstava iz budžeta za pomoć kategorijama građana naročito pogođenim inflacijom.

U UPFBiH smatraju da Vlada FBiH treba stvoriti uvjete za povećanje svih plaća, donošenjem novih zakona o doprinosima i o porezu na dohodak FBiH po hitnoj proceduri, čime bi se kroz smanjenje poreza i doprinosa povećale plaće svim radnicima, što bi bilo trajno sistemsko rješenje, a ne jednokratna pomoć koja je upitna sa više aspekata.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH u četvrtak donosi program pomoći: Penzionerima, borcima..., po 100 KM, stanovništvu paketi

Uredba Vlade FBiH je problematična i niz je otvorenih pitanja vezanih za njeno donošenje. Za početak, upitno je može li Vlada FBiH svojom odlukom derogirati odredbe važećih Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak u FBiH, navodi se u saopćenju.  

U UPFBiH smatraju da postoje uslovi za donošenje sistemskih rješenja upravo kroz donošenje zakona o smanjenju poreza i doprinosa, naročito ako se ima u vidu da uprkos krizi svjedočimo dvocifrenom rastu javnih prihoda, kako direktnih, tako i indirektnih. Za takvo rješenje UPFBiH ima i načelnu saglasnost sindikata.

 Zbog svega navedenog u UPFBiH smatraju da su potrebne konsultacije socijalnih partnera o Uredbi Vlade FBiH, a ukoliko se održi sjednica ESV za teritoriju FBiH,  UPFBiH će predložiti odluku koja će biti puno bolja za radnike, poslodavce, ali i Vladu FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.