open-navfaktor-logo
search
Izvor iz Brisela
Postignuta saglasnost svih članica: BiH će ove sedmice dobiti kandidatski status za pristupanje EU
Bosna i Hercegovina će ove sedmice dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
12.12.2022. u 11:47
get url
text

Kako piše euractiv.com, panevropska novinska web stranica sa sjedištem u Briselu, specijalizovana za politike EU, zemlje članice EU ove sedmice treba da potpišu nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja EU.

- Preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, podložno potvrdi Evropskog vijeća, uz razumijevanje da je poduzeto nekoliko koraka - navodi se u predloženom dokumentu.

Taj korak uslijedio bi nakon što je Evropska komisija ranije u oktobru preporučila dodjelu statusa kandidata BiH kao dio svog godišnjeg izvještaja o proširenju, ali je priložila listu od osam reformskih prioriteta za koje je rekla da će pomoći u jačanju demokratije u zemlji.

To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i osnovna prava.

Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u svom mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat, a koje zemlja treba ispuniti u cilju otvaranja pregovora o pristupanju EU.

Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo u EU od 2003. godine, a formalno je podnijela zahtjev za članstvo u februaru 2016. godine.

- U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU - navodi se u nacrtu dokumenta, ali se ipak naglašava potreba da se ti prioriteti ispune.

Za dugoročne posmatrače, preporuka Komisije bila je iznenađenje jer je ovogodišnji izvještaj o proširenju naveo samo ograničen napredak, posebno u pogledu izbornih reformi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.