open-navfaktor-logo
search
Uspješna saradnja
Potpisan sporazum: Kina donira vojnu opremu BiH
Aneks Sporazuma potpisali su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i ambasador NR Kine u BiH Ji Ping
11.06.2019. u 17:12
get url
text

U Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine danas je potpisan Aneks Sporazuma MOBiH i Ministarstva narodne obrane Narodne Republike (NR) Kine o vojnoj pomoći za BiH, a koji se odnosi na kinesku donaciju inženjerijskih mašina za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Aneks Sporazuma potpisali su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i ambasador NR Kine u BiH Ji Ping.

Aneksom je definirana specifikacijska lista opreme, čija će se isporuka obaviti u narednih pet godina.

- Ova vrijedna donacija pomoći će Oružanim snagama BiH u obnovi svojih inženjerijskih sredstava, koja se inače često koriste i kao pomoć civilnim organima u slučaju elementarnih nepogoda - kazala je ministrica Pendeš.

Zahvalila je ambasadoru NR Kine na dosadašnjoj saradnji i izrazila spremnost da se saradnja OSBiH i NR Kine i dalje proširi.

Ambasador Ji Ping je konstatirao kako je potpisivanje ovog Aneksa rezultat uspješne posjete delegacije MOBiH Kini, koji je realiziran prije dvije godine.

- Drago nam je da možemo pomoći Oružanim snagama BiH. Posebno se radujemo suradnji na polju obrazovanja, ali i međunarodnih mirovnih misija - kazao je kineski ambasador.

Pored ostalih, potpisivanju Aneksa Sporazuma, nazočili su i pomoćnik ministrice obrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za resurse general bojnik Gojko Knežević te kineski vojni predstavnik brigadir Luo Tiefeng, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.