Potpisani ugovori sa poslodavcima koji učestvuju u Programu stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa

Općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je ugovore sa poslodavcima koji su ispunili uvjete javnog poziva za Program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

Program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, realizuje se angažovanjem nezaposlenih osoba bez radnog iskustva kod poslodavaca sa područja Općine Novo Sarajevo. Program provodi Općina Novo Sarajevo u saradnji sa JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Načelnik Koldžo istakao je u svom obraćanju da je Općina Novo Sarajevo u budžetu za 2018. godinu izdvojila iznos od 400.000 KM za Program aktivne politike zapošljavanja koji obuhvata sedam mjera-programa, a od toga je za Program mjera za podsticaj zapošljavanju koji obuhvata tri programa predviđen iznos od 280.000 KM. Program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa obuhvatit će 15 osoba kod tri poslodavca i za ove namjene izdvojeno je 52.200 KM.

Ugovori su potpisani sa javnim ustanovama Zavodom za hitnu medicinsku pomoć KS osnovnom školom "Malta“ i "Jullen Komerc“ d.o.o. Sarajevo.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić zahvalio se Općini Novo Sarajevo na mogućnosti da 13 nezaposlenih osoba stekne radno iskustvo koje im je neophodan preduslov za zasnivanje radnog odnosa. U Zavodu će narednih šest mjeseci biti angažirano pet nezaposlenih osoba VSS, zatim pet osoba sa SSS, te tri KV, a posebno nam je važno što će realizacijom ovog programa biti unaprijeđen i prijevoz hemodijaliznih osoba koje ovaj Zavod vrši, istakao je direktor Zalihić.

Direktor OŠ "Malta“ Asmir Hasičić izrazio je zadovoljstvo što je ova javna ustanova dobila mogućnost da putem Programa u narednih 12 mjeseci angažuje jedno lice pravne struke kojem će ovo biti prvo radno iskustvo, ali će biti od velike pomoći imajući u vidu značajan obim posla kada je u pitanju legislativa u oblasti obrazovanja.

Direktor firme Jullen Komerc d.o.o. Sarajevo Džemo Viteškić zahvalio se Općini Novo Sarajevo na prilici kojom će se mladoj nezaposlenoj osobi srednje stručne spreme omogućiti da stekne stručno osposobljavanje u ovoj firmi u trajanju od šest mjeseci, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.