open-navfaktor-logo
search
Rastrošnost
Potpredsjednica NiP-a ne žali novac: Za novi telefon iz budžeta dato 1.600, a za fotografije gotovo 1.500 KM
Potpredsjednica Naroda i pravde (NiP), vijećnica te stranke u Općini Centar i direktorica KJU "Porodično savjetovalište" Senada Bosno ima istančan ukus za mobitele. Ne žali Bosno budžetski novac kada je u pitanju kupovina luksuznih telefona.
17.06.2020. u 09:15
get url
text
Narod i pravda

Neprihvatljivo je za Bosno da koristi stariji model telefona. Zato je 1. novembra prošle godine u svojstvu direktorice KJU "Porodično savjetovalište" potpisala odluku o pokretanju direktnog sporazuma za nabavku mobilnog telefona Samsung Galaxy S10+DS.

Nije dugo čekala da realizira potpisanu odluku. Istog dana je mobitel i kupljen, a plaćen je čak 1.610,80 KM.

Novi mobitel ima kameru od 16 MP, ali to nije dovoljno za pravljenje fotografija po ukusu NiP-ove direktorice. Zato joj se 30. decembra 2019. godine "ukazala potreba" za kupovinom fotografija za potrebe "Porodičnog savjetovališta".

- Nabavka će teretiti izdatke na ekonomskom kodu 821300-nabavka rekreacione opreme – navodi se u potpisanoj odluci.

Tako se od 10. marta ove godine uposlenici te ustanove "rekreiraju" uz ukupno 18 novih fotografija, a to je zadovoljstvo građane KS koštalo 1.485 KM.

Fotografije su nabavljene od firme IKOFF d.o.o. Sarajevo, čiji je osnivač Julijan Komšić, direktor agencije IPSOS. Nekoliko dana nakon što je Bosno potpisala odluku o kupovini slika, IPSOS je objavio rezultate istraživanja javnog mnijenja koji su pokazali "snažnu podršku građana Vladi KS", koju su, podsjetit ćemo, činili i kadrovi NiP-a.

Tada Komšić u razgovoru za Faktor nije želio otkriti ko je naručio anketu, niti ko ju je platio.

- Ne mogu vam o tome sada pričati. Nije uobičajno da me neko nazove i pita šta i za koga radim. Ne mogu vam odgovoriti na ovaj način, obratite se pismeno – kazao je Komšić u januaru ove godine.

VEZANI TEKST - Anketa u (ne)vakat: Ko je platio agenciji Ipsos istraživanje o radu odlazeće Vlade KS?

Vijećnički mandat je Bosno osvojila kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA), ali je zatim skupa sa Elmedinom Konakovićem napustila tu stranku i osnovala NiP. Dok je bila članica SDA, nije ništa znala o nezakonitostima koje danas fakturiše svojim nekadašnjim stranačkim kolegama.

Prije nego što je upala u direktorsku fotelju je radila kao "office manager" u JU Centar za sport i rekreaciju. To radno iskustvo, sigurno je, nema nikakve veze sa stranačkim zapošljavanjem.

Na mjesto direktorice KJU "Porodično savjetovalište" je imenovana krajem augusta 2019. godine i uspjela je izdržati puna dva mjeseca prije nego što se počastila novim službenim telefonom.

Njeno ime se može pronaći i u čuvenim registrima u KS, najvećem dostignuću u borbi protiv korupcije i ostalih zloupotreba, kojim se dičila prošla Vlada KS. Za razliku od čistačica, vozača, nastavnika ili mehaničara, čije iznose plaća možemo saznati zahvaljujući tim registrima, iznos plaće Senade Bosno je "tajna".

Bosno nije jedini predstavnik "hrabrih, časnih i poštenih" kadrova NiP-a u ovoj instituciji. Na čelu Upravnog odbora je Almedina Zukorlić-Pašalić, izvršna sekretarka Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) Muamera Zukorlića.

VEZANI TEKST - Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

BANU-u je, podsjetit ćemo, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine KS dodijelio 60.000 KM budžetskog novca. Zukorlić-Pašalić se u razgovoru za Faktor nije mogla sjetiti na osnovu kojih projekata je BANU dobio taj novac.

Iako u javnosti zagovara tezu o transparentnom utrošku tog novca, Konaković nikada nije objasnio koji projekti BANU-a su bili od interesa za građane KS u toj mjeri da je ta organizacija dobila više od polovine ukupnog iznosa novca namijenjenog za finansiranje programa i projekata neprofitnih organizacija.

- Mi smo prijavili tri projekta – jedini je "trag" kojeg je sa Faktorom podijelila izvršna sekretarka BANU-a.

U razgovoru kojeg smo vodili 4. oktobra prošle godine je tražila pismeni upit, kojeg smo uredno dostavili, ali odgovore nikada nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.