open-navfaktor-logo
search
Traže direktora
Potreba ili uhljebljavanje: Zašto se oživljava Direkcija za turizam u KS pored Turističke zajednice
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo je javni konkurs za direktora Direkcije za turizam koja će djelovati u sklopu ovog ministarstva.
15.02.2022. u 22:30
get url
text

Direkcija za turizam osnovana je 2008. godine i od tada je u sastavu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, ali do današnjeg dana nikada nije počela s radom, s obzirom na to da je propisano da Direkcija počinje s radom onda kada se imenuje direktor.

Kakve su ovlasti Direkcije za turizam i zašto se ova direkcija oživljava prvi put nakon 14 godina, nije poznato. 

Na stranici Vlade Kantona Sarajevo nije moguće pronaći statut niti pročitati više o ovoj direkciji. Ministar privrede KS Adnan Delić je tek u nekoliko rečenica površno objasnio o tome. 

- Turizam u Kantonu Sarajevo posljednjih godina bilježi zapažene rezultate i jedna je od naših strateških grana privrede, a ipak u Ministarstvu privrede više od decenije nema niti jednog službenika u Direkciji za turizam. To je paradoks i mi želimo da to ispravimo, zato smo i najavili pred kraj prošle godine da ćemo što skorije raspisati javni oglas za direktora Direkcije, s obzirom na to da je to uvjet da Direkcija počne s radom - obrazložio je ministar privrede KS za zvaničnu web stranicu Vlade KS.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo već dugi niz godina djeluje i ovlaštena je za brojne djelatnosti koje su u vezi s turizmom u ovom kantonu. S obzirom na to da već postoji jedna takva institucija koja se bavi turizmom, nije poznato čemu oživljavanje Direkcije za turizam i kakve će Direkcija imati ovlasti u odnosu na Turističku zajednicu KS.

{$galerijaFotografija}

Na to pitanje smo pokušali dobiti odgovor od ministra Adnana Delića, ali on do objavljivanja ovog teksta nije odgovarao na naše upite i pozive.

Statut Turističke zajednice KS
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.