open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena optužnica protiv Milana Trišića: Ubijao zatočene civile Bošnjake
Trišić je u oktobru deportovan u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD)
22.01.2020. u 15:14
get url
text

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Milana Trišića, bivšeg pripadnika Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bratunca od aprila do oktobra 1992. godine.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, Trišiću je na teret stavljeno da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i VRS-a, učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i mjesta Bratunac – ubistvima, nezakonitim zatočenjem, odvođenjem u logore, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

U optužnici se navodi da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) a kasnije Bratunačke brigade, u više navrata učestvovao u napadu na selo Hranča, tokom kojeg je izvršeno nezakonito hapšenje i prisilno izmještanje više od 250 mještana. Na teret mu je stavljeno i učešće u pljačkanju imovine, koja je nakon toga zapaljena.

Prema optužnici, on je u maju 1992. godine učestvovao u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti zatočenih na više lokacija na području Bratunca te njihovom odvođenju u nepoznatom pravcu. Kako se navodi, ubistva većeg broja osoba je počinio vatrenim i hladnim oružjem, kao i tupim predmetima.

Trišić je u oktobru deportovan u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.