Optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Sud je 5. oktobra ove godine utvrdio da ranije dostavljena optužnica ne sadrži sve što je potrebno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku zbog čega je vraćena sa pozivom tužiocu da je ispravi i dopuni.

Zeljković je optužen zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te krivičnih djela primanje mita i nesavjestan rad u službi.

VEZANI TEKST - Banjalučki sud traži da se optužnica protiv Zeljkovića i drugih ispravi i dopuni

Optužnicom su obuhvaćeni i direktor Procontrol d.o.o. Banja Luka Slavko Bojić, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju i zloupotreba u postupku javne nabavke, bivši direktor Sineks laboratorija d.o.o. Sani Crljić zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, direktor Travel for fun d.o.o Banja Luka Saša Marković zbog krivičnih djela davanje mita i zloupotreba u postupku javne nabavke i direktor Promeding d.o.o. Laktaši Dragan Dubravac zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Branislav Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada on nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, "najgrublje zloupotrijebio" svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo, te na na taj način za sebe i druge osumnjičene pribavio imovinsku korist na štetu budžeta RS u iznosu od preko milion i 300 hiljada maraka.

Iz tužilaštva je ranije saopćeno da je nakon provedene vrlo složene istrage, a na osnovu preko 2.000 materijalnih dokaza, saslušanja preko stotinu svjedoka, provođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijkih vještačenja, te brojnih drugih dokaza, utvrđeno ne samo grubo kršenje procedura javnih nabavki, već i koruptivne radnje Branislava Zeljkovića i ostalih osumnjičenih, o čemu govori i podatak da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553 posto, medicinskih zaštitnih odijela za 351 posto, a termalnih kamera za 198 posto.

- Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenima, Zeljković je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i Travel for fun od 578.780 KM, Slavku Bojiću i Procontrol od 241.562 KM i Saniju Crljiću i Sineks laboratoriji od 28.700 KM - stoji u optužnici. 

Optužnicom je predloženo da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a da se Zeljkoviću izrekne i zabrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama i javnim preduzećima u maksimalnom trajanju od deset godina.